Thursday, March 19, 2009

Vicks VapoRub & Breathing Problems


Vicks VapoRub may irritate the airways of children less than 2 years old, causing increased mucus production and inflammation???
I am lucky that I managed to convince my mom not to apply the ointment to lil’ Cucu.

Read the article pls. Good info!

11 comments:

  1. Thanks for this, shall bear in mind. :-P

    ReplyDelete
  2. Hi, I wanted to read the article in full but I can't as the jpeg is a bit too small for me to read the wordings..mind if you email me the article please? ;p

    ReplyDelete
  3. Wah, bahaya juga ni Vicks. Sia jarang kasi baby ni Vicks, slalu itu minyak kayu putih seja. Tapi kalau adults, OK ba kan.

    Thanks for sharing.

    ReplyDelete
  4. Tq for sharing Just. Good info. My MIL selalu suru guna ni Vicks..tp jarang la sia guna. Slps tingu ni artikel, trus x mo pakai la ni...

    ReplyDelete
  5. Gallivanter ~ Bear that in mind ok!

    Aunty J ~ Check your inbox.. Thanks for droppin' by ya.. :D

    Nessa & Mama Mia ~ Welcome.
    Sia pun baru tau ni. Ada jg sdh sia beli sbb mom suruh. But, after baca instruction "not to be apply to infant less than 2 yrs", terus mcm berat hati mau guna ni... Jgn la guna utk infant ok...

    ReplyDelete
  6. Hi Just,

    Try bagi 21st century punya brand,( guardian or watson ada jual)untuk baby juga tapi wangi dia macam strawberi. Sia memang tidak pernah guna vicks for Dian sebab dia mesti tidak tahan itu pedas dia walaupun tulis for children.

    Tapi, pelik kan saya dulu waktu kecil dan semua sibling sia mummy sia kasi pakai vicks juga. Tapi tiada juga apa-apa side effect..P

    ReplyDelete
  7. Oya ka.. ba, nanti sia p survey d Guardian and Watson.

    Ya ba.. dulu kami kecil2 pun kena kasi pakai vicks jg. Tu la takut jg mau say no to mom. takut dia terkecil hati ba.. ;p

    ReplyDelete
  8. Ya bah kan Just, hard to say NO kan. misti kecik hati urg tua klu kita reject drg pny good intention.

    Tp betul jg bah Just, kita dulu2 pakai Vicks jg tp kita ok juga kan..Hard to argue this part with mom..hehe...

    ReplyDelete
  9. Mama Mia ~ Heyy.. itu la pasal tu. Kita mau prevent la jg kan... palis2. But, so far... so good la kunun.. hehe..

    ReplyDelete
  10. ayo.. bahaya pula ni vicks aa.. sa ingat bagus .. thanks for sharing.. buli la sa kaC tau urang2 sana ruma not to use this product anymore.. lagipun mahal ba gia itu vicks..

    ReplyDelete
  11. AnnieMing ~ I think utk infant less than 2 yrs ja ba ada bahaya sikit ni sbb diorang kecil lg kan. For adults mgkin ok la...

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p