Tuesday, May 26, 2009

Pencuri Kasut

“Napa kasut aku di luar ni??” bro threw this question to us when he opened the grill last Thursday morning. Both mom and I looked at him and the shoe on his hand. Big Q popped up! He then put back the shoe to the shoe rack, still wondering the ‘how’.

Next…

“Napa kasut aku teda?” Hubby threw the same issue – SHOE?!

Mom and I looked at each other… “kana curi??!!”

Well, this is the first shoes-stealing case after staying at the current house for almost 3 years, not including the previous years staying here in Pandan Jaya area.

No wonder my bro’s shoe was at the corridor that morning. The attempt to pull out the other pair of the shoe failed – we think!

From A to B (outside the grill), no… one can’t just take it out using their hand. It’s not reachable. They must use a stick or anything similar to ‘pancing’ the shoe.



As for my hubby’s shoes, they might have use a long stick to enable them to steal the shoes from C.


If you wonder why we didn’t store the shoes to the shoe cabinet, it is because the cabinet is already full with our other shoes collection! Lol Hmm… it’s time to buy another shoe cabinet or maybe dispose some of the old shoes. *grin*

And now, only slippers are place on the rack on top of the cabinet while the daily-wear-shoes place besides the cabinet and unseen from outside as circled in the pix above.

Poor hubby. The stolen shoe is only less than a year or half a year if not mistaken and it cost him RM80! *sigh* Nanti kita bili baru aaa Dear…

18 comments:

  1. sumpah tu pencuri kena influenza tahap kronik... next month mau beli kasut baru la..

    ReplyDelete
  2. Teruknya pencuri skrang, kasut pun dia sapu. Nasib baik dia tidak kopek kamurang punya grill!

    Yang penting, everyone selamat :) Hati-hati la bila simpan kasut.

    ReplyDelete
  3. Sounds like drug addict bah ni...

    ReplyDelete
  4. Asai ~ Apa kata beli kabinet kasut. Hehehe..

    Nessa ~ Yg heran tu kan Nessa, kasut tu agak besar ba tu kunun... ala2 boots gitu.. pun buli keluar dr tu lubang grill! Kalau sdh mau, mesti la jg ikhtiar kan... hmm...

    Gallivanter ~ I don't think so. I suspect the neighbour upstair. Huh!

    ReplyDelete
  5. Ya Just, sa rasa tu drug addict tu...mo dpt duit beli itu barang!

    ReplyDelete
  6. Cilaka juga tu pencuri. Terrer juga dia ah bulih pancing keluar tu kasut tanpa disedari..:)

    Ngam la tu, kasi clear tu cabinet, then taruh tu kasut2 buruk di rack, tingu dia mo curi ka tida..hihi...

    ReplyDelete
  7. hallo Just..

    hehe inda sempat sia berblogging hari ni. Busy betul. Alalala ada pencuri kasut pula, I think you better install lock in your shoes cabinet then.

    ReplyDelete
  8. Memeljoan ~ Hmm... ntah la pulak!

    Mama Mia ~ Mmg silaka Mia! Sdh besa buat ba tu, itu la terrer!

    Nora ~ i think the best is to cover the grill with something that can prevend one to 'shoe-fishing'. Heheheh...

    ReplyDelete
  9. Inilah antara kejadian yang paling selalu berlaku di kawasan flat. Dulu biras sya pun pernah kecurian kasut masa tinggal di Grace Court. Skrg tu developer sdh pasang benteng di koridor pasal byk komplen kecurian kasut mangkali baini.. Susah sudah pencuri kasut mencari rezeki sbb laluan utk melarikan tinggal satu lg :D Bah, ko pasang CCTV dakat pintu.. Klu ada yg mencuri lagi, ada bukti mau bawa pi balai pulis :)

    ReplyDelete
  10. astaga.. ada jg mau curi kasut? gila ka apa? huh.. bikin marah juga kasut pun mau curi, bgs kalu ngam size kan..huhu.. lek ko sana ar.. kalu dpt tangkap trus ambik gmbr dia..huhu

    ReplyDelete
  11. astaga.. ada jg mau curi kasut? gila ka apa? huh.. bikin marah juga kasut pun mau curi, bgs kalu ngam size kan..huhu.. lek ko sana ar.. kalu dpt tangkap trus ambik gmbr dia..huhu

    ReplyDelete
  12. kasut pn mau curi kh?udui...ksian...kasi simpan dlm rack lh tu kasut yg mahal2..ndak pn simpan d bilik..hehe

    ReplyDelete
  13. Ornest ~ CCTV?? Hahaha... ntah apa pulak yg lucu kan?? Hehehe..

    Anyway, ko picaya sia pernah terlupa tu grill and tu kunci tertinggal d grill??! Ptg time blk rmh baru sedar. Astaga naa... pnya la dug dag dug dag sia otw blk rmh tu. Mcm2 sdh terpikir... videocam la, laptop la, tv la... and to my suprise maybe Tuhan tlg tgk jg... nothing happen! Kunci msh d grill. Thank god!!

    Kris and Nadia ~ Drg mau p jual kali tu kasut tu kalau nda ngam saiz...

    Sia terus tgk2 rmh sblh kan drg pun mcm tapuk terus kasut2 drg ni. Pdhal besanya, berampaian ba tu kasut2 d luar... Sah, drg pnya kasut pun kana curi!!

    Carmelliny ~ Hahaha.. simpan dlm bilik lg tu... plg teruk pun, pindah ja la shoe cabinet tu masuk dlm rmh taruh d siring pintu... hehehe...

    ReplyDelete
  14. wa bulih tahan kau punya pencuri ni... begitu jauh pun bulih jug adiorang angkat tu kasut ar?? Specially yg dari c tu...wa! TU baru la betul betul panjang tangan!

    ReplyDelete
  15. halala.. bingung juga tu pencuri.. eih.. tus teringat sa kes kecurian heels adik sa sana ums bah.. sa baru belanja dia heels yg berharga RM60, baru 1x pakai kena suda tapau.. geramnya.. ba beli kasut baru laini kan nampaknya hehe..

    ReplyDelete
  16. Emelda ~ Mmg silakak pnya c panjang tangan ba!! Bkn calang2 stick kena pakai tu sbb tu kasut hubby sia berat ba... deii..

    AnnieMing ~ Bikin sakit ati kan?? Baru pakai satu kali sdh kena curi.. huh!!

    ReplyDelete
  17. astagaaaa...kasut pun mau curi kah?? melampaunyaaaa

    ReplyDelete
  18. Itu la ba yg bikin panas tu Ty... Nda dpt handbeg, kasut pun jd la kali...

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p