Monday, September 14, 2009

Raya Mode


Raya is just around the corner. In fact, it shall be falls on this coming Sunday. InsyaAllah… *grin*

For Raya this year, we are definitely not going back to Sabah, will be celebrating Raya with my SIL at Sentul and also my uncle at Gombak.

As for this year Raya’s preparation, well… more or less is there already la
** Baju raya – still belum siap. Sent it to my aunt early Sept. So, consider lambat la jugak kan.. Hoping it can be ready this Sat. Not hoping but MUST BE ready by Sat. *smile*

** Kuih Raya – Almond London, Makmur, Peanut Butter Cookies and Crystall Ball are ready, hand baked by both me and mom! Hoping we can add few more cookies this week. We have also Kuih Ros / Kuih Goyang (not sure what we call it in Sabah), Kuih Siput (is it kuih?) and mini popia in production. LOL



Almond London - a must have cookies


Crystall Ball - what for deco instead of icing sugar?

** Lemang / ketupat / rendang – Not preparing. Maybe we’ll just buy it from outside.

** House deco – no need la. Only need to change cushion cover.

I think that’s about it la. I’ll talk more ’bout my kitchen’s story in my next post ya… *wink*

How’s your Raya preparation?

13 comments:

  1. Wah, best, best! Siok dengar preparations ko ni sampai nda sabar sya mo pigi beraya hehe... Macamana rupa kuih goyang tu? Nanti ko post tu pix ah. :)

    ReplyDelete
  2. Arrghhh...Almond London...owhhhh Makmur...eeeeeee Crystall Ball...

    Bahhhhhhh...antar semuaaaa to me!...heheheehe...

    Lain kali ko bergabung tenaga dng Mia buat biskut... ;)

    ReplyDelete
  3. Wah..tempting nya sia tengok kuih raya kau ni...pandai kau buat hehe. Sia tahun ni ada juga beli 1-2 kuih raya. Inda banyak sebabnya, di Kampng sia sudah kirim duit untuk diorang beli kuih so, balik pun goyang kaki ajalah.

    Kuih raya tu, sia simpan manalah tau ada orang mau datang beraya di KL kan hehe. At list ada juga mau di jamu.

    ReplyDelete
  4. Gallivanter ~ Thanks bro!

    MOB aka Mouren ~ Heheheheh... sedap2 pulak kuih raya yg sia buat tu kan. Wakakakaa... Ya, tunggu sia blk kk dulu baru bergabung tenaga sama mia. Hehe..

    Nora ~ Heheh.. 1st time buat tu Nora. Tp, buli la tahan utk mkn sendiri2. Heheh.. Waa.. kau blk guyang kaki aa.. Heheh.. Ya la. Mcmana pun tetap mau kasi ready jg sikit2 d rmh kan.. bila sdh ko blk sabah tu??

    ReplyDelete
  5. CMG aka Crystal ~ Aiseh.. tercicir pulak ko pnya komen tu. Heheh.. siou aaa.. yg plg sia suka pasal hari raya kan, the kuih raya! Meriah gitu! Hehe.. Ba, nnt sia post gmbr tu kuih goyang. Ala.. kuih yg mcm mau kasi cacap d minyak tu ba..

    ReplyDelete
  6. Wah.. so colorful.. boleh ko pos ka kasi saya :D.. kidding ja bah.. Ok wishing ya a very early Selamat Hari Raya.. :)

    ReplyDelete
  7. Hallo Just!

    Best ba kalau rajin sama pandai baking biskut ni kan :) Sia drooling suda nampak tu Almond London!

    Tu crystal ball nampak cam mini stool seja... suda cukup kalerful ba, teda payah kasi decorate lagi. Amacam rasa dia tu ah? First taim sia tingu ni biskut ba.

    Selamat Hari Raya, maaf kalau ada terkasar bahasa kio.

    ReplyDelete
  8. Evelyn LG ~ heheheh.. kalau pos, hancur sdh tu. Hehehhe.. Thanks for the advance wish kio.. :D

    Nessa ~ Hi Nessa! Heheh.. kalau sia saturang ja kali, mgkin nda terbuat semua tu kuih tu. But, my mom is a very good assistant ba. Terrer dia bancuh tu adunan.

    Thats why kena seal semua after masuk balang. Kalau nda, abis skjap ja tu. Hehehe.. Sia pun actually malas sdh mau deco tu. Sia kasi biar ja la. Rasa mcm biskut besa ja tu cuma colourful la..

    Thanks Nessa. Sdh kena kasi maaf dan ampun. Hehehe..

    ReplyDelete
  9. wawww.. sadap nampak tu kuih tau..

    anyway selamat hari raya just.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. ooo..the almond london looks yummy! kalu ada tingal2, kirim2 sama sia di sabah..hehe...

    sia stuju sama si Nessa pasal tu crystal ball, cukup colorful suda, nda payah tambah deco lagi.

    selamat hari raya,Just! :)

    ReplyDelete
  11. AnnieMing ~ Nampak mmg sedap... tp rasa dia pun buli tahan ba.. kekeek.. Thanks kio.. :D

    Mama Mia ~ Heheheh.. Kalau ada tinggal la aa Mia..

    Actually tu crystal ball mau kena tabuh gula halus ba d atas dia tu. Tp time kami rasa ari tu mcm sdh manis, tu yg nda jd mau taruh gula halus tu. Bila sdh terstop buat kuih kan.. naa.. malas sdh. Gitu la tu crystall ball tu. Nda kena deco lg tu.

    Thanks Mia.

    ReplyDelete
  12. I consider, that you are not right. I suggest it to discuss. Write to me in PM, we will talk.

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p