Saturday, October 16, 2010

Till Death Takes Us Apart

Hi all.. how's your Saturday?? Wonder if we have go for the 'shooting'? Noo.. not yet! Tomorrow maybe... *finger cross*

For today, i'm going to copy-paste this story shared by Stella through her FB notes. You don't mind kan Stel... hihihi...

Suami saya adalah seorang jurutera, saya mencintai sifatnya yang semulajadi dan saya menyukai perasaan hangat yang muncul dihati saya ketika bersandar dibahunya.3 tahun dalam masa perkenalan dan 2 tahun dalam masa pernikahan, saya harus akui, bahawa saya mulai merasa letih…lelah, alasan-alasan saya mencintainya dulu telah berubah menjadi sesuatu yang menjemukan. Saya seorang wanita yang sentimental dan benar-benar sensitif serta berperasaan halus.

Saya merindui saat-saat romantis seperti seorang anak kecil yang sentiasa mengharapkan belaian ayah dan ibunya. Tetapi, semua itu tidak pernah saya perolehi. Suami saya jauh berbeza dari yang saya harapkan. Rasa sensitifnya kurang. Dan ketidakmampuannya dalam menciptakan suasana yang romantis dalam perkahwinan kami telah mematahkan semua harapan saya terhadap cinta yang ideal. Suatu hari, saya beranikan diri untuk mengatakan keputusan saya kepadanya, bahawa saya inginkan penceraian. ”Mengapa?” Dia bertanya dengan nada terkejut.

“Siti letih, Abang tidak pernah cuba memberikan cinta yang saya inginkan.” Dia diam dan termenung sepanjang malam di depan komputernya, nampak seolah-olah sedang mengerjakan sesuatu, padahal tidak.

Kekecewaan saya semakin bertambah, seorang lelaki yang tidak dapat mengekspresikan perasaannya, apalagi yang boleh saya harapkan daripadanya? Dan akhirnya dia bertanya.

“Apa yang Abang boleh lakukan untuk mengubah fikiran Siti?” Saya merenung matanya dalam-dalam dan menjawab dengan perlahan.

“Siti ada SATU soalan, kalau Abang temui jawapannya di dalam hati Siti, Siti akan mengubah fikiran Siti; Seandainya, Siti menyukai sekuntum bunga cantik yang ada di tebing gunung dan kita berdua tahu jika Abang memanjat gunung-gunung itu, Abang akan mati. Apakah yang Abang akan lakukan untuk Siti?”

Dia termenung dan akhirnya berkata, “Abang akan memberikan jawapannya esok.” Hati saya terus gundah mendengar responnya itu.

Keesokan paginya, dia tidak ada di rumah, dan saya menenui selembar kertas dengan coretan tangannya di bawah sebiji gelas yang berisi susu hangat yang bertuliskan. ..

‘Sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untukmu, tetapi izinkan Abang untuk menjelaskan alasannya.” Kalimah pertama itu menghancurkan hati saya. Namun, saya masih terus ingin membacanya.

“Siti boleh mengetik di komputer dan selalu mengusik program di dalamnya dan akhirnya menangis di depan monitor, Abang harus memberikan jari-jari Abang supaya boleh membantu Siti untuk memperbaiki program tersebut.”

“Siti selalu lupa membawa kunci rumah ketika Siti keluar, dan Abang harus memberikan kaki Abang supaya boleh menendang pintu, dan membuka pintu untuk Siti ketika pulang.”

“Siti suka jalan-jalan di shopping Kompleks tetapi selalu tersasar dan ada ketikanya sesat di tempat-tempat baru yang Siti kunjungi, Abang harus mencari Siti dari satu lot kedai ke satu lot kedai yang lain mencarimu dan membawa Siti pulang ke rumah.”

“Siti selalu sengal-sengal badan sewaktu ‘teman baik’ Siti datang setiap bulan, dan Abang harus memberikan tangan Abang untuk memicit dan mengurut kaki Siti yang sengal itu.”

"Siti lebih suka duduk di rumah, dan Abang selalu risau Siti akan menjadi ‘pelik’. Dan Abang harus membelikan sesuatu yang dapat menghiburkan Siti di rumah atau meminjamkan lidah Abang untuk menceritakan hal-hal kelakar yang Abang alami.”

“Siti selalu menatap komputer, membaca buku dan itu tidak baik untuk kesihatan mata Siti, Abang harus menjaga mata Abang agar ketika kita tua nanti, abang dapat menolong mengguntingkan kukumu dan memandikanmu.”

“Tangan Abang akan memegang tangan Siti, membimbing menelusuri pantai, menikmati matahari pagi dan pasir yang indah. Menceritakan warna-warna bunga yang bersinar dan indah seperti cantiknya wajahmu.”

“Tetapi sayangku, Abang tidak akan mengambil bunga itu untuk mati. Kerana, Abang tidak sanggup melihat air matamu mengalir menangisi kematian Abang.”

“Sayangku, Abang tahu, ada ramai orang yang boleh mencintaimu lebih daripada Abang mencintai Siti.”

“Untuk itu sayang, jika semua yang telah diberikan oleh tangan, kaki, mata Abang tidak cukup bagi Siti. Abang tidak akan menahan diri Siti mencari tangan, kaki dan mata lain yang dapat membahagiakan Siti.”

Airmata saya jatuh ke atas tulisannya dan membuatkan tintanya menjadi kabur, tetapi saya tetap berusaha untuk terus membacanya lagi.

“Dan sekarang, Siti telah selesai membaca jawapan Abang. Jika Siti puas hati dengan semua jawapan ini, dan tetap inginkan Abang tinggal di rumah ini, tolong bukakan pintu rumah kita, Abang sekarang sedang berdiri di luar sana menunggu jawapan Siti.” “Tetapi, jika Siti tidak puas hati, sayangku…biarkan Abang masuk untuk mengemaskan barang-barang Abang, dan Abang tidak akan menyulitkan hidupmu. Percayalah, bahagia Abang bila Siti bahagia.”
 
Saya terpegun. Segera mata memandang pintu yang terkatup rapat. Lalu saya segera berlari membukakan pintu dan melihatnya berdiri di depan pintu dengan wajah gusar sambil tangannya memegang susu dan roti kesukaan saya.

Oh! Kini saya tahu, tidak ada orang yang pernah mencintai saya lebih dari dia mencintai saya. Itulah cinta, di saat kita merasa cinta itu telah beransur-ansur hilang dari hati kita kerana kita merasa dia tidak dapat memberikan cinta dalam ‘kewujudan’ yang kita inginkan, maka cinta itu telah hadir dalam ‘kewujudan’ yang tidak pernah kita bayangkan sebelum ini. cuba kita ambil ikhtibar dari cerita ini..

To be honest, I do feel the boredome in my marriage even it is just for 3 years (plus >3yrs coupling)! And same goes with my husband. I guess we just take things for granted and was too busy with our routine life! I hate to say this but I must say thanks to the recent problem that we faced! It really opens up our hearts!

Sedangkan lidah lagi tergigit... If The Tongue Can Be Accidentally Bitten <---- found the translation in google... lucunya!

After few heart to heart sessions, we are now getting better and filled our day with loves! Till death takes us apart, dear hubby! I love you still and will love you always and forever... wowww... terjiwang pulak... *blush* Apa mau malu, hubby sendiri jugak.. bukan hubby orang lain.. lol


Our fav photos... taken in 2004
Cheersss...

11 comments:

  1. Old picture bring sweet memory kan?
    Where is this picture taken?

    ReplyDelete
  2. Pewitttttttttttttttttttt.....

    Habis tisu sa menangis terharu..isk isk isk!

    Relax sis...just look at me, sampai juga 13 tahun berkahwin walaupun duri-duri dalam perkahwinan sukar untuk ditanggalkan...

    Isk isk isk...

    Er...gambar kamu tu bah...mcm dalam filem Azura...muahahaha!

    ReplyDelete
  3. Zezebel ~ definitely! Taken at Sg Gabai, Ulu Langat Selangor.


    Mouren ~ itu la ba tu.. mo tggu sampai 10 thn mcm nda pandai sampai2 tu thn ke-10! Hahahahaah...

    Lepas posing Azura... posing Bobby la pulak... muahahahha...

    ReplyDelete
  4. So sweet...
    Best mengimbau gambar muda2 sama yang mula2 mau kenal kan Just...

    ReplyDelete
  5. Sumandak ~ Ya ba.. senyum2 ja tgk tu gmbr2 lama.. heheh..

    ReplyDelete
  6. Waa... nice pictures.. Bagus la tu..ambil yg jernih, buang yg keruh..hehehe..

    For us, so far after 7 years together as a couple and about 3 years together as husband and wife, I could say praise to GOD, masi mcm baru bercinta lagi ba hehe.. Masi lg deeply in LOVE ni.. haha!

    Hope this will last forever. Harap2 berkekalan lah kan..

    I wish both u too last forever and in love forever..

    ReplyDelete
  7. Stella ~ at first mmg susah jg.. but then, buat apa jg mo ingat semua tu.. kita stress2, urg lain happy2. Buang karan pulak.. so yeah.. buang yg keruh ambil yg jernih.

    Yaa.. lets pray for our loves! :D

    ReplyDelete
  8. ~ errr... masih sempat lagi mau komen sini ba kan... I just want to say.. I LOVE YOU HONEY... !!!!

    ReplyDelete
  9. And I love you always dear.. :D

    ReplyDelete
  10. muda2 lagi gmbr ni heheheh 6 tahun yang lalu

    ReplyDelete
  11. beaty ~ hehehehe.. ya ba! skrg tua2 sdh nil... ;p

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p