Monday, January 24, 2011

Blog, Blogger & Blogging

Image credit to redmummy.com

Yesterday Berita Minggu’s headline was Blogger Untung RM1 Juta! It really caught my attention and yes I bought the newspaper besides the Harian Metro!

Inside sub-headlines are :

**Penulis blog kreatif raih pulangan lumayan

**Blog popular jana pendapatan tinggi

**Blogger jual kisah peribadi raih rm70,000 sebulan

**Pengendali perlu isytihar perolehan online kepada LHDN

Image credit redmummy.com

 “Blog saya pernah mencapai jumlah tertinggi kira-kira RM12,000 sebulan” a statement by redmummy!

Hot.fm is also having the same topic this morning and invited (err… I’m not really sure coz I only hear the voice! Hahaha…) redmummy for her comments. Her says :

1. she got her first earnings after 3 years blogging and the amount keeps on increasing from RM90 to RM300, RM500, RM800, RM2000 and RM12,000 the highest so far.

2. She is not getting the figures every month!

3. Nuffnang alone didn’t contribute to that figure

4. She did paid posts where you write entries about products assigned by advertisers and get paid for doing it.

5. She paid tax from the earnings


OMG!! Blogger tegar nie!! Can I be like her? I mean can blog like her? Blog gila-gila punya sampai kena declare tax! Phewww…

If want to be like her, kena blog gila-gila sampai stress bukan sampai kena declare tax! Hahahahah..

Till then, have a great Monday guys. Jgn layan sgt tu Monday blues kio.. *wink*

23 comments:

  1. i read about redmummy before.. sya dpt inspiration juga dr dia sikit2..masa tu dia ckp dia dpt income 10k per month..skrg makin bnyk suda dia dpt wow!.. tp kan mau jadi mcm dia mesti kena jadi blogger tegar..haha! susah juga tu..must be fulltime blogger la tu Just..hahaha! :)

    ReplyDelete
  2. waaahhh, se pun mau juga hahaha, so apa nasihat utk jagi blogger yg tegar? huhuhu

    ReplyDelete
  3. LenMomma Chubby ~ itu la psl tu.. mo resign pastu mengadap lappy ja tu! mkn smua pun nda ingat.. hahaha..


    Stella ~ itu la tu stel... guyang kaki n tgk lappy ja keja dia tu.. nda pyh bikin paning keja sama urg lain d ofis kan.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. Hmm...biarlah dia, rezeki dia tu...kita semua patut ambil conth dari dia...hahaha...anyway..sya cuma blog untuk suka2 saja...pasal cerita2 kogutan...ehhe

    ReplyDelete
  5. Sis, redmummy is salah satu blogger ngam sama c Cath tu...

    Susah mau dapat tu, lebih-lebih lagi kita ada keja tetap yang lain mau di tinguk...uh!

    ReplyDelete
  6. Wah..boleh tahan oh kan..mesti dia banyak join advertiser kan..

    ReplyDelete
  7. na..mau handle blog yg teda income tu pun payah..ini pula sampai pndptn blog kena cukai...

    ReplyDelete
  8. atukei.. untung la dia kan x payah mo kerja mcm sia
    hehehe.. kalau sia terrer blogging mcm dia...

    ReplyDelete
  9. gunsirit ~ sia pun buat blog suka2.. tp klu buli earn sumthing, sia mau daa... nda pyh sampai ribu2 pun ndapa.. hihihi...


    Sis Mouren ~ ya ba.. fulltime hsewife buli la kan.. blog without interruption!

    ReplyDelete
  10. Julie ~ ya lor.. tu la page dia laku kalah tu pisang guring yg panas! Heheheh..



    zezebel ~ hhahahaah... itu la psl kan.. dia pun mesti stress kan klu 1hari nda update blog dia.. ;p


    Tunung ~ buli ba tu.. palan2 terrer jg ko tu.. :D

    ReplyDelete
  11. bah bila la ada mcm dia ni...anyway no short cut bah kan

    ReplyDelete
  12. i follow redmummy on her twitter also..mmg hot la timeline dia psl frontpage RM1mil tu..

    bnyk cara jg tu earn income beside nuffnang pnya ads..will post about it soon..sa pernah dpt income yg kena byr USD lg thru paypal tp nda la smpi ratus2 setakat ni..hehe

    ReplyDelete
  13. Ada sa tebaca pasal Redmummy juga dulu. Untung kan dia ;-) Hehe.. Her family, the hubby especially, are very supportive of her..

    ReplyDelete
  14. bila la sa buli jadi mcm ni...kompom tia paya kerja suda kan

    ReplyDelete
  15. beaty ~ first few mths tu maybe dia msh la kerja tp bila sdh nmpk hasil dia.. naa.. resign trus!! hehehhe...


    Ken ~ sia pun ada buat paid post... ada la sikit.. sikit2 lama2 jd bukit ba kan.. heheh..


    AnnieMing ~ the hubby la paling manang! :D

    ReplyDelete
  16. Terus semangat ni buat blog...haha
    Tapi mesti ada minat bah kan, macam mana juga mau buat blog kalau minat pun setakat hangat-hangat taih manuk :)

    Apapun, memang rezeki dia lah bah tu...kalau mau serius blogging, kasi jadi dia sebagai contoh. Bukan senang tu, kena kerja keras juga...

    PS : Bah Just, apa teknik mau dapat paid post tu...buli share :)

    ReplyDelete
  17. Banyak tu..saya pun ada review juga pasal dia ni hehe

    ReplyDelete
  18. ms d33 b33 ~ mesti la kan.. ;p


    Sumandak ~ itu la... kadang2 utak lg buat hal.. teda idea mo taip apa! or teda kejadian special yg happen! hahaha..

    nnt sia buat entry psl paid post kio.. :D


    Donny ~ ko mmg sentiasa up-to-date ba boss! ;p

    ReplyDelete
  19. Atukoiiii kaya betul si Redmummy, tapi sayangnya mo bayar tax, ekekeke, adeiii na... Just bila turn kita dapat income mcm tu, wink wink! :)

    ReplyDelete
  20. Azura ~ clean n clear kan.. kena la byr tax! eekekekek... doiii... klu nda dpt income mcm tu dr blogging.. kita try dpt dr sumber lain la! Heheheh..

    ReplyDelete
  21. mcm sy ada ikut ba blog dia dulu ni...dulu sy tebaca pasal premium beutiful y dia pki..klu x clap la..

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p