Thursday, January 27, 2011

I Know He Can Do It!

Looks like not only Sis Mouren is waiting for something, in fact me also silently waiting for something… Bonus sdh dpt, apa lg?!

Well, I posted about this in June 2009. See… long enuff already kan? Been observing, monitoring, waiting and hoping for years… Somehow I appreciate the effort even sometimes hangat2 taik ayam.. sometimes ckp tidak serupa bikin… sometimes janji kaling… ada frustration rupanya even I did not really hope for the miracle!

First attempt, read here. Last month was the second attempt. One can really do it if they really want to and do their best to fight for it despite with the not so ‘helpful’ surrounding! *sigh*

If the first attempt was with Stop Kit, the recent attempt was with NiQuitin.

Sorry for the question marks in your head. It is so not me kanya meh? Heee… Nyway, now you know what I’m trying to rant in this post rite. *wink*

It’s all about quitting smoking!

Where you can find a guy who is not a smoker? Ok, there is but hard to find one. My hubby is definitely among the hard to find quit one… He is not a heavy smoker except when lepak ramai2 sama geng2… mau kasi tunjuk itu macho kali!

He never smokes at home! He never smoke inside the house, he smokes at the yard. Outside, he doesn’t smoke in front of me.. you know.. one hand holding you and the other one with cigarette on it. Noo… never! He smokes far away from me. Normally, after makan… he goes outside and smoke… macam tu la lbh krg

Ok ok.. dipendekkan story… since he will be climbing Mount Kinabalu this coming April, one of the friend starts cutting down his cigarettes intake by NiQuitin. Kes jaga stamina la ni… takut semput la konon… and recommended it to my hubby. So, hubby bought it last month, just few days before his buffday.

Bought at Watson @ RM40++

Hubby claimed that this product is much better than the Stop Kit. He successfully wave goodbye to Dunhill for 2 weeks!! I, of coz, very happy for him.

Slowly, I notice he begins to purchase a stick of cigarette at the mamak’s restaurant downstair and now a pack of Dunhill! The best part is malu-malu dia beli depan I! Hahahahahahah…

I know he can do it coz he is not a heavy smoker! But just like the first attempt, when he succeeded, friends will sure 'condemn' him. Make a joke or what I dunno! Same thing happening now I guess. *sigh*

I am not going to push him. I envy the support Sumandak Kinabalu gave to her fiancée. That kind of support will not work for my hubby coz I know he can do it. It’s a matter of time only! *pray*

13 comments:

  1. Yang sa tunggu belum tiba..haha!

    Cara Sumandak Kinabalu suruh fiancee stop merokok unique oh kan...smpi kena suru tulis apa perbezaan before and after quitting smoking!

    Man behind sa paling susah mau suruh stop merokok...smpi sa pernah ckp 'kalu ko mati, cukup kah harta ko utk sa' HAHAHAHA! tp nda menjadi juga sindiran tu (><)

    ReplyDelete
  2. Just, bagus juga hubby ko sbb at least dia tried to quit nda mcm hubby sa ni.. Since sa kenal sampai ada 4 kids with him, tu azam mo quit nda buli achieve..*sigh*

    Mouren: same problem.. My hubby is "perokok tegar".. hahaha, sa sindir mcmana pun mcm teda ja..

    ReplyDelete
  3. Harap2 si Asai berjaya lah quit smoking tu.. Ko kena encourage dia and talk to him. Kalau dia beli lg, ko tnya dia napa beli lg..haha!

    I am blessed with my hubby because he don't smoke. Sya tidak dapat imagine kalau dia smoke sbb dalam family sya teda yg smoke, even my dad don't smoke and even HIS DAD pun don't smoke.. haha..

    Lagipun hubby sya career dia dlm bidang kesihatan. Nanti cakap nda serupa bikin ja kalau kasi advice patient jgn merokok kalau diri sendiri pun merokok kan hahaha..

    I hope one day ur hubby betul2 stop smoking lah.. Because mmg betul2 not good for health baitu and also wasting money kan hehe..

    Good luck bilang dr sya..hehe!

    ReplyDelete
  4. mcm hbby sa jugak tu just...balik2 ckp blang mau kasi berhenti tp nda jugak ni...

    bila dia ckp skrg kan sa buat2 nda tau...cam angin lalu...

    Jd skrg klu dia merokok nda di depan sa sudah tkut dia kena kasi sindir2 oleh sa...haha

    ReplyDelete
  5. Sis Mouren ~ ba kastau ja klu sdh 'tiba' kio.. hehehe..

    itu laitu.. mau tulis2 tu yg teda guys mo buat tu.. salute la sama Mr.M! Heheheh...

    sis, dia tau ko ada harta jg ba tu.. hahahahah...



    Tunung ~ itu laitu even ntah bila dpt quit tp sia appreciate jg dia try.. at least ada jg try kan... :D

    ReplyDelete
  6. Stella ~ malas sdh sia mo ckp stel. Biar la dia.. nnt dia ckp sia nag lg.. mo tggu sampai harga rokok 1 kutak rm20 baru stop kali!

    My dad pun nda smoke. My bro mmg heavy smoker. Bagus oo hubby ko nda smoke... mana ko cari tu? Hahahahahah...

    Well, just hope for the best lor...



    Hot Mama ~ kita ni tunggu ja la kan sama keajaiban! Heheheh..

    ReplyDelete
  7. Good luck to your hubby. I have been smoking for most of my life, then suddenly tru will power I quit for good, tapi saya pakai sigup kasi masuk di bawah bibir..mcm moginggat juga la..its been 1 year now..and I feel I am 18 again, betul bah, when you quit, tidur pun nyenyak dan tidak lagi batuk2....

    ReplyDelete
  8. Thats the problem moi, mau berhenti tapi takut kena sindir or kena kasi main-main oleh kawan...Kadang-kadang bikin panas juga ada kawan begini, bagi semangat pun tidak...

    Siapa pun boleh buat bah moi, yang penting determination :)
    So all the best to your Asai kio...

    ReplyDelete
  9. Mau try kasi beli tu boss sa....mana tau ble kasi brinti kan

    ReplyDelete
  10. gunsirit ~ yayyy.. monginggat la ba tu kan.. bkn meh? nyway, hope my hubby pun dpt suddent will power one day... :D



    Sumandak ~ ya ba Jane. bagus2 sdh stop within a mth.. aikk.. pandai beli balik rokok. kena perli2 oleh officemate last2 merokok balik. hmmm... hrp2 one day dia stop la..


    beaty ~ ko try tu niquitin. hubby sia bilang yg tu 'sadap' sikit.. betul2 buat ko nda rasa mo smoke.. klu betul2 mo 'resign' la.. hihihi... gud luck to you boss! hihihi..

    ReplyDelete
  11. bawa bertenang semua... I'll my best to quit.. tp ramai ba tukang kasi racun sini ofis.. huhuhu. But, better la kan skrg ni 1 kotak dunhill light tahan sampai 3-4 hari.. compare dgn dulu.. 1 kotak utk 2 hari.. hehehe.. dont worry honey.. i will quit smooking.. and i'll keep my word.

    ReplyDelete
  12. Hi Just...nice blog :) sa pun mau ikut busybody juga...dulu kawan sa..dia punya hubby pun perokok tp social smoker la...cara kwan sa pula dia ckp jangan dekat sa kalau ko mau merokok pi tidur sana luar ...naaa terus tu hubby berenti merokok bah heheh...kena tolak sampai jatuh katil bah si kawan...ndak berani dia merokok lg..

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p