Thursday, February 24, 2011

Gaji tak cukup ke????

Two days ago (iya ka??!) Beaty was rambling bout PHD! Ni salah satu kes PHD...

"Gaji tak cukup ke sampai nak bisnes online ngan bisnes kat flea market?!"

OMG!! Apa punya statement ni???!!! *berdesing telinga*


Is it wrong to improve life quality??????? Takkan mau makan gaji seumur hidup kan??? I’m not saying it is wrong but if you see there are any chances to step forward, why not??!!

At beginning, mmg la part time basis! Who knows one day I can throw my ‘love letter’ to the company and operate my business in full time basis?! Kan?

Ohh... I just can’t wait for that day. Apa lagik my hubby coz he is actually the one that got the bomb-statement by his colleague! Dengki la tu! Kalau ada modal, do something. Sikit pun tiapa! Kalau teda modal, jangan mau kutuk org!!! Budusss!! Sorry ging… terpanas tiba-tiba!

Even my dear Datuk-boss started his current business with own self-flyers-distribution! Droppin’ flyers from one house to another house, one shop to another shop with his ‘Bagon’! Naaa.. sekarang berapa banyak ‘kura-kura’ dia!

Apa-apa pun, we are not giving up! Chayok chayok!! *wink*

24 comments:

  1. ada jua pula PHD tmpt ko ka??duiii..kalo ikut sampai bila2 pun tidak cukup gaji tau..huh sa pun minat bisness ne..hehehe

    Chayok2 just..biar la apa orang mau ckp...janji dapat duit dengan usaha sendiri lagi berkat ging

    ReplyDelete
  2. Rezeki berjual lagi sebenarnya yang membuatkan kita lebih berazam untuk mencari duit daripada duduk goyang kaki di ofis...take it as a challenge just,bukan dia yang kasi penuh tu beras kamu di rumah,:)

    ReplyDelete
  3. wah.. very pendegki punya statement tu hehe.. but its okay Just as long as you happy dont bother cakap2 orang.

    Me too suka bisness even both of us makan gaji hehe.. but maybe only part time sajalah..hehe. But whi knows one day venture in real business kan.

    Btw, remember, Nabi Muhammad pernah bersabda, " Sebaik-baik pekerjaan adalah Berniaga"

    So dont give up k..:-)

    ReplyDelete
  4. Sis, haha...ini kali lah time ko berabis SHOW OFF! yaii...haha... Sa teringat psal pengalaman sa sendiri baini; PHD punya psal; sa ber show off...nahh! apa kata mereka dan keluarga mereka ;-p

    Apa2 pun, ini mcm cabaran hebat and yesssssssss truskan berjuang!!

    *Berusaha lah kamu - stail Doremon cakap*

    ReplyDelete
  5. Just, Statement dari mana ko nampak nie...???Saya pun terasa nie...! Tia apa...may be dorang x tau mcm mana mau improve dorang punya life...Org mcm tu teda goal dalam diri drg...At least apa yang kita buat, x menggangu hidup org...Terus kan usaha...good luck:-)

    ReplyDelete
  6. beaty ~ tmpt hubby sia ba tu! ya ba, gaji or duit mcmana bnyk pun nda pandai cukup!


    Maymel ~ 200% ngam statement ko tu mil!


    Nora ~ Thanks Nora. Sia nda ba brp business ni tp hubby yg influence! :D

    ReplyDelete
  7. sis mouren ~ hahahhaha.. tiba2 doraemon bersuara aaa! kikikiki... skrg blm buli show off bnyk2 tp nnt satu ari.. :D


    Julie ~ ni bkn statement yg sia nmpk. Ni kwn ofis c sai yg sindir2 dia bila tau kami bisnes online sama bejual d flea market. bikin panas kan?? abaikan!!

    ReplyDelete
  8. hehe.. sabar2... yg penting you happy with what u're doing... ^^V jelous bah tu org tu..

    ReplyDelete
  9. been there...see them a lot...including sedara sendiri lagi. dengki diam2 suda la...ni mo juga cakap benda2 yg mo kasi lemah semangat urang....tapi bila bisnes jalan ada hati mo minta FREE!!!!! bila ndak kena kasi free terus teda mo 'support' kunun...sampai sekarang ada satu dua ikur tu ndak sia tegur gara2 tu mulut dorang bisa....malas mo layan. biar orang2 mcm ni...the more they bising, the more la kita kasi tinguk yg kita bole buat....bukan dorang yg kasi makan pun...hihihih

    ReplyDelete
  10. gila statement menyakitkan hati! sah2 bila suda bjaya nnti org mcm tu akan terus2an mendengki! boo~

    eh? bagon tu volkswagen kan?
    haha. tetiba happy ada org lain panggil mcm tu jgk!

    ReplyDelete
  11. Do whatever you can to improve you life - and everybody has the right to do it...laaa biarlah yg dengki tu..mana2 pu nada PHD...ehhe

    ReplyDelete
  12. Babun jg tu urg yg kasi kuar tu statement tu..kin panas..uik lama sda nda guna ni perkataan kin panas..haha

    don't care what people say just move on and know your target! That will be a success to u later!

    xx :)

    ReplyDelete
  13. Ah, urang mcm ni memang penjeles sb budus kan nda pandai tulah tau ckp seja... Buat seja apa yg kmu mampu buat yg penting ada hasil in the end diorang tu kaya buih seja di mulut! Aik, tepanas juga ni haha... Chayo2!

    ReplyDelete
  14. Saya heran tau orang2 mcm ni.... kalau makan gaji saja, adalah suara2 atau org MLM yg dtg...tak kan 'makan gaji saja'.. tapi kalau org yg makan gaji start buat extra income... 'nda cukup gaji ke'.... eeeeeeeee.... saya paling pantang jumpa org mcm ni... bikin panasssssssss....

    sabar ja Just... itu duit bukan p poket dorang juga.... (ee... mcm saya mau pukul2 itu org pakai kayu besbol.. bah jaga...) hihihi.... aik terikut marah pula saya ni.saya pun pernah kena mcm ni moi...

    saya ni housewife, saya tidak buat apa2... org mengata 'ee.. c cathj..makan duit laki ja tau' (bah.. dari pompuan lain yg makan duit laki kita.. bagus saya sendiri makan sendiri kan... ;-p ;-p, paliss2..).... lepas tu saya boring di rumah, start lah menjahit utk kawan2 (Maklum lah saya ada diploma in jahitan, guna kan lah kan.. minat)... and buat cup cakes.. ada lagi suara2 sumbang.. 'wah! laki dia bos, ada company sendiri..dia masih menjahit?? nda cukup makan kah??'..... punya panassssssssss saya... ada yg cakap terus di muka saya lagi Just... nasib sia nda siram air panas....

    sabar ja lah...

    ReplyDelete
  15. Ignore ja durang yang cuba halang cita-cita ko dengan kata2 durang yang bikin panas itu.. Pantang tingu urang lain lebih tinggi dari durang baitu. Hehe.. Macam si Wyne mention di atas, teruskan berjuang! ^_^

    Cheers ya..

    ReplyDelete
  16. edith ~ hehehe... sabar sdh tu ging. klu nda, mo tebalik meja! kekekek... yep, me happy here! :D


    Angelbear ~ sama la. sedara lg la teruk tahap jeles dia sampai buli 'porak peranda' keluarga yg aman damai. apa lg klu mo p batu api sama urg lain. hmm.. exactly! bkn dorang yg kasi mkn kan.. ;p


    tqa ~ thanks for the drop by. org mcm tu mmg nda akan senang dgn kejayaan org lain sampai bila2. yup, bagon = volkswagon! :D

    ReplyDelete
  17. gunsirit ~ mmg kena ignore ja tu. teda masa mo layan pun. :D


    Ken ~ thanks ken. mmg kin panas tu statement kan.. panas telinga sia kena kasi cerita by hubby.


    crystal ~ aik.. jarang2 ko tepanas ni moy! hehehe... bagus jg dgr statement mcm ni.. pembakar semangat ba! :D

    ReplyDelete
  18. cathJ ~ thanks for the sharing moy! sukung ko! drpd pompuan lain mkn duit kita baik kita yg mkn sendiri kan? bg org2 yg mcm ni, apa kita buat pun semua dipersoalkan ba. klu dorang pandai betul, dorang ja la buat. tp duduk guyang kaki jg d ofis kan.. ?! huh!!


    annieming ~ thanks moy. yess... akan terus berjuang!!! :D

    ReplyDelete
  19. Just, memang jeles lah tu sebab teda kerja kan drg mau buat! Best of luck k! :)

    ReplyDelete
  20. Biasa la tu... dengki tia bulih tingu org lain senang. I HATE THOSE PEOPLE!
    Abaikan sja la tu Bie... both of u are doing great last sunday.. just pray that diz weekend u can finish all the stock u have (macam tia banyak suda tu).. hehehee..
    PHD mimang akan sentiasa ada..
    lumrah laitu..

    ReplyDelete
  21. been there,tp bukan pasal bisnes la,pasal sy study sampai postgrad level. si kawan bilang 'nda penat ka kau belajar','sia ada diploma seja tp senang jg dapat kerja' nahhhh. teda2 ba org cari pasal,tiba2 org mo cakap mcm2 ah. sy kasi biar sj, action speaks louder than word. tgk la nti (deiii haha).

    All the best to u and hubby yeah!

    ReplyDelete
  22. Vera ~ keja plg senang = jeles! wahahaah.. thanks moy.. :D


    One ~ Thanks. nda abis pun this week tepa, janji kurang! ;p Kasi ignore ja those ppl kan... :D


    mell_f ~ mmg tu kena kasi kait klu tinggi sikul tp keja besa2 ja. Apa jg masalah kan.. bkn buat keja lain yg nda bagus.. ari ni dia d atas, bisuk2 ko lg d atas.. ;D

    ReplyDelete
  23. This is one of those statements yang best be ignored.

    Suka hati orang lah kan Just...bukan pakai duit dia juga mo ber bisnes.

    ReplyDelete
  24. Ignore ja apa yg drg ckp tu... di ofis aku ni mmg mcm tu.. semua pun ada PHD!!! Maybe drg blm nmpk lagi "jalan" untuk menaikkan taraf hidup masing2 atau mmg drg tidak berminat utk kasi naik taraf finance drg.. tp aku sdh nmpk tu "jalan".. one day.. aku akan sukses seperti Lim Goh Tong.. hehehe.. InsyaAllah.

    you all know what.... skrg ni, ada sdh ofismate aku yg mau join venture dlm bisnes yg kami buat ni.. kira mau join modal la.. cheewahh.. time mula2 aku bgtau psl bisnes ni.. drg ckp mcm2 sm aku ba.. skrg ni.. sendiri pula mau dtg offer diri sendiri.. hahahaha.

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p