Saturday, February 12, 2011

Order for Nigerian?!

Dugaan berbisnes... that's what I can say bout it!

Well, thanks to hubby for his willingness in helping me to publish my items at mudah.com.

Received an email from this lady named Ann Mohamad who wanted to order 20pcs of large BO.

*click images to enlarge*


The minute I spotted "Nigeria", I was already in doubt! I forwarded the email to hubby, being my best advisor! hee...

On the other hand, I still replied her with my details and the total cost she needs to transfer. 20pcs is about 3.5kg. PosLaju to Nigeria will be roughly at about RM500!!

She responded promptly. I even received an email from the bank.






What the f*ck?! Pardon me pls! I need to scan the courier receipt before the bank could transfer the money into my account?????

I thought I am the boss here?! What if the money will never be credited into my account after I shipped the parcel??

So, I googled the bank. Standard Alliance Bank is listed in the Unauthorised Internet Banks (entities promoting themselves over the internet and purporting to be banks and/or offering banking-type services, however none of them are authorised by the FSA)!!

Thanks Mr. Google. You saved my life! Hehehehe...

200% will ignore Mrs. Ann email after this. Let see if there is any follow up by her. *wink*

p/s: auto-published

15 comments:

  1. Just sapa jua ni orang ni..mugkin dia saja2 bah ni..deiii ada jua orang mcm ni..fraud owh ni Just. hati2 kalo berbisnis..

    ReplyDelete
  2. Kalau dari Negara Nigeria saja..jgn ko layan mmg penipu tu....mana ada prosedure yg ko hantar brg dulu baru dpt duit... Itu cara drg menipu supaya kita percaya kunun....
    be careful...

    ReplyDelete
  3. atukoi..menipu... jgn pcaya tu Just. Bnyk skrg tu menipu gitu.. sya ada pengalaman gitu tu..

    ReplyDelete
  4. Naaah Just, nasib juga ko ambil langkah berjaga-jaga...kalau nda rugi ooo

    ReplyDelete
  5. dari africa2 nih, jgn la mo pecaya tul just..dlm email aku pun byk tul yg dr africa nih..bkin panas..mo bepuluh suda email yg kunun2 dpt duit sbb org mati la, dpt duit sbb ndada yg tuntut la..

    ReplyDelete
  6. hmm dugaan ni berbusiness.. tu la bila npk ja Nigeria... normally.. hmm .. not saying all biz frm Nigeria not genuine la.. but kebanyakkannya bah kan..

    ReplyDelete
  7. beaty ~ ntah la anak sepa ni. tu la.. mmg sia ada rasa lain2 sdh ba tp sia layan jg mo tau mcmana dia mo tipu.. hehehe...


    Jue ~ itu la. mana sia sanggup mo pos duluan. rm500 ba tu! sdh la 20biji BO! gilasss...


    sumandak ~ ya lor.. sia nda sanggup mo kasi kluar duit sendiri oo utk postage rm500! nasib bnyk info d google.. hehehe...

    ReplyDelete
  8. stella ~ itu 'nigeri' ba yg bikin sia rasa sia kena tipu... bnyk kan scam klu dr sana...


    Lina ~ ya aku pun bnyk email dr dorang tu tp aku nda pernah layan...


    Evelyn ~ ya ba evelyn.. scam bnyk dr sana.. huhuhh..

    ReplyDelete
  9. Don't trust Nigerian, they are top scammers...nasib ko berhati2 juga ah..ehhe

    ReplyDelete
  10. Wah, banyak juga bahaya online business ni ah. Mau hati2 oh kan..

    ReplyDelete
  11. Nasib juga kau tidak terus kirim kan?. Syukur :).

    ReplyDelete
  12. gunsirit ~ mmg tau drg tu top scammers ba itu la sdh kasi sedia payung sblm ujan kunun.. ;p


    AnnieMing ~ even bkn online biz pun bnyk jg kes tipu2 ni apa lg klu on9..huhuhu..


    SJB ~ ya ba.. syukur la.. :D

    ReplyDelete
  13. Yee, memang ni mcm2 cara diorang mo con. Tempat kami tu thru email minta quotation, sudah bagi, trus payment kunun diorang minta dulu kami bayar 20% (?!!) supaya diorang bulih bayar balik guna credit card. So, kmi ignore trus delete kalo dapat request cam ni... Nasib ko check betul2 kan, 'bab who knows ada yg serious mo beli... juz be extra caution. :-)

    ReplyDelete
  14. Hello, just. Eeeee...menipu sj kerja diorang. Tidak payah layan, anggap saja tidak nampak, hihi...cadangan brutal ni....

    ReplyDelete
  15. Crystal ~ ya ka?! Krg asam betul oo tu scammers semua kan...


    Myfrin ~ heheheh... itu la tu.. teda sdh follow up dr c Ann tu.. diam ja trus.. ;p

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p