Tuesday, March 01, 2011

Dumb Cane Causing Blindness!


Plant Name: Dumb Cane

This plant is very common at our houses, gardens, parks and offices (popular as indoor & outdoor plant). 

The plant is now proven to be dangerous. It is a deadly poison, mainly for the children. It can kill a kid in less than a minute and an adult in 15 minutes. It should be uprooted from gardens and taken out of offices. If touched, one should never touch one eyes; it can cause partial or permanent blindness.

Pls visit here for more info.

So, if you have this plant anywhere, you may consider to remove them!

p/s : it was my dearie Datuk-boss who forwarded me with this info... Napa kunun??

13 comments:

  1. aiiinaaah mcm ada ini d rmh...hoho mau kestau mom la klu camni ehehe

    Thanks for the info! =)

    ReplyDelete
  2. bos ko caring jua kan..hahah but naseb sa tada tumbuhan ni d rumah owhhh...

    ReplyDelete
  3. apa suda nama ni pokok kalau melayu aa? ingat2 lupa tp pernah nmpk..

    ReplyDelete
  4. Saya teda tumbuhan nie d rumah...

    ReplyDelete
  5. wah.. memang this flower famous.. murah but soo greeny... boleh buat office2 or landscap law... uh beracun rupanya... takut..

    and 1 more, you know ada 1 pokok fengsui? daun dia pun beracun kalau budak2 termakan... selalu chinese will put inside house...

    ReplyDelete
  6. Oh no. Mau kasi lupus ni tanaman dengan menanamnya jauh ke dalam tanah. Haha.. Berkesan kaitu Just? Sekali tambah subur nih ;-D Atau kasi bakar, tapi takut tu asap dia bah lagi yang mungkin beracun..

    Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  7. Saya pun ada baca pasal ni tumbuhan dulu. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya, haha...Banyak ni tumbuh di rumah kami, already alert family members tapi belum pun kena kasi bersih sampai sekarang...

    If this plant is dangerous, why kebanyakkan office still use it to decorate?

    ReplyDelete
  8. astaga, ni bunga ada di office kami ni sekarang and if buat decor for exhibition pun this must be in the list! yikes, no more dumb cane hehehe, thanks for the info!

    ReplyDelete
  9. michelle ~ ba, buang la tu.. kastau your mom. :D


    beaty ~ dia bkn caring apa tu.. dia mo hint suruh tgk klu yg d dlm ofis tu itu plant ka bkn ba tu.. haha..


    Ken ~ sia nda tau apa nama ni plant dlm BM oo.. kekekeke..

    ReplyDelete
  10. jue ~ sia pun teda... hahaha..


    cathJ ~ ya ba.. mmg femes ba ni plant ni klu d ofis.. mo bikin kasi ijau mata ba utk release tensen.. so now ofis2 kena cari plant lain lor.. ;p


    AnnieMing ~ klu yg d pasu, kasi ja sama pasu satu kali kasi sama lori sampah. hahahah..

    ReplyDelete
  11. sumandak ~ sbb dorang yg d ofis tu nda tau it's dangerous. huhuhu.. ba, kamurang pnya buang la cpt2..


    Vera ~ naa mo cari plant lg sdh utk kasi ganti tu vera.. :D

    ReplyDelete
  12. sudah c mami p buang hahaahha

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p