Friday, March 25, 2011

Guru dilarang mempunyai laman blog?!

I came accross the above title when I BW this morning.

My mind goes directly to my dearest teacher-blogger friends - chegu carol, annieming, ncsheila, memel, nadia, sab.... *who else ah?!*

The blog owner, silampuneon, has recently (i guess so!) attended a Kursus Pendedahan Pendidikan Khas. One of the slots was given by an officer of the Education Dept in relation to the tatatertib dan salah laku penjawat awam (kamu translate la ah!).

It was mentioned here, “Banyak salah laku yang boleh dikenakan tindakan kepada guru guru yang melanggar peraturan yang termaktub dalam Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) (Pindaan) 2002 tu.”

The related articles :



Click images to enlarge


So for those teachers out there, you are allowed to blog BUT with conditions! You guys need to get a consent by filling up an application form which can be collected from the state MOE.

Nota kaki : mau blogging pun susah oo kan... *wink*

15 comments:

  1. ouch!..mcm mna pula dgn private blog..

    ReplyDelete
  2. Susah nya kekawan kita mau berblog...uhuh!

    ReplyDelete
  3. Mmm... kalau baca 'akta2' dia ni... diaorg cuma nda buli cakap apa2 pasal kerajaan... atau maklumat penting... tapi boleh bah tu kalau cakap pasal personal and travel atau makan2....

    mau isi borang??? yai.... mcm2....

    ReplyDelete
  4. Naaah, lepas ni kena hati-hati lah. Bahasa, kata-kata pendek kata entry tu mesti paitung bagus-bagus...takut ada yang salah faham terus jadi masalah...

    ReplyDelete
  5. ya bah...susah juga kan mau blogging with some restriction:)but, everything happened for reason bah tu kan..

    ReplyDelete
  6. aik..baru jak sa kasi kursus guru2 di labuan pasal sukan paintball, ada yg kasi tau sa yg member2 dorang ada attend kursus blogging...

    kasian juga owh dorang...mo ada blog pun kena isi form ka..ish....lama2 FB...or any social network pun kena pantau la ni tau... =/

    ReplyDelete
  7. Actually, this only applies kalau seorang penjawat awam itu mau blog pasal sesuatu isu/maklumat berkenaan dengan kerajaan..apa2 ja lah yg berkaitan. This is actually very subjective juga bah ni...ada juga exceptional dia kalau betul2 somebody gets in trouble :)

    Im still gonna blog though unless the government really put it on black and white that govt servant CANNOT blog. But that i believe is not something that one will just adhere without fighting for some justice.

    ReplyDelete
  8. Dui,,mcm mana la ni ahh..dui jangan la bh penjawat awam pun manusia biasa jua bh

    yang peting jangan ja kasi timbul2 isu2 sensetif kan

    even sa bukan penjawat awam kan takut sa ni kalo mau publish yg bukan2

    ReplyDelete
  9. same as chegu..wait till there is the 'black and white':)

    Somehow, kerana titik sebelanga rosak susu semua ba..haishkk

    ReplyDelete
  10. we are losing our freedom of speech o...hmmm..nasib i bukan govt servant hehe..tpi kalau tekena juga len kali..atukkkoiii...

    ReplyDelete
  11. ui naa ingatkan btul2 x blg bloging..adeh... :) nice info just..:)

    ReplyDelete
  12. Wow, what can I say, the food are fantastic and err..kamu dua macam sama muka lah...adik-beradik ka?

    ReplyDelete
  13. kalau saya, saya blog saja...kalau kana masuk court..masuk saja la hehe

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p