Tuesday, April 19, 2011

Kuching - The Ole-Ole

Here goes my final entry of Kuching! *relief*

Sis Mouren @ Wyne misti suka ni. She has been waiting for me to disclose what I 'tapau' back from Kuching. I believe most of you sure already can guess what rite?? *wink wink*

Nda jugak banyak bah! Hehehehe...

Kek Lapis tatap pnya la kan!
3 flavours out of 4 that we bought for us
the other flavour is Kek Lapis Batik
the rest 6 packs are for ppl!

Mukah's famous Tabaloi! 4 packets for RM10.
Tp isi dia itu la yg dlm plastik tu!
3 flavours - chocolate, pandan & original

Ini la dia Ikan Terubuk yg bnyk tulang!!
We didn't buy the salted one
we bought the fresh one instead and steam it!

This one is Ikan Empirang! Pun banyak juga tulang dia!
But this one sebab kicil2 kan so digalakkan utk digoreng garing!
Mcm makan keropok!
I like!!

What not uploaded was... err... keychains, fridge magnet, clothes for the kids, kain Pua and mee kolok!!! Yayyy.. banyak ba pulak kan??! Itu mee kolok cost us RM4.50 per plastic (ntah brp berat tu!)

I wonder when is my next trip to Kuching after this. Tunggu Sumandak (terus teringat c Sumandak) dulu la sia punya Lily tu! Kan?? Siok sikit mau explore-explore! Heee.... 

Going to story bout my current life stories sudah lepas ni... *grin*

17 comments:

  1. Yay! Ikan pun kamurang tapau?! Marvelous! hehe..

    Nda bulih tgk lama2 ini entry sbb...sa belum lunch bah(><)(banyak keja)

    ReplyDelete
  2. Wah..banyak juga yang di tapau tu kan..huhu..Bukan ikan banyak tulang pun ada dikk bah tu kan just..yang kecil2 tu..mcm saya pernah makan rasanya tu...memang sedap tu ikannnnnn...digoreng rangup.... :-)

    ReplyDelete
  3. itu ikan empirang mmg super sedap digoreng kering2 begitu o. nyum.

    ada ko beli tu kek lapis brand lady gaga ka? sy mo cerita ni sama laki sy tau haha.

    ReplyDelete
  4. Sis Mouren ~ mumy sia yg mau betul tapau tu ikan. hahaha.. alalala.. cibuk pulak ko aa sis. ba, nnt ko balas dendam makan berabis aa.. :D


    Julie ~ Ya ba, bnyk jg! Tu ikan empirang ada d KK ka pulak? Sia nda perasan pulak. Tp mmg sodap lemak berkrim kalau mkn dia panas2 n ranggup2! Nyummy!


    mell_f ~ ya ya betul! itu lady gaga sia teda beli sbb sia rasa so-so seja tp colour dia mmg attractive la. haahaha...

    ReplyDelete
  5. wuiyoooh barabis o hehe...paling2 kek lapis&ikan terubuk jak sempat beli dulu...itu tabaloi apa la rasa dia tu? hihi

    ReplyDelete
  6. kek lapis!! ikan tu pun bwa blik jg?? hehe

    ReplyDelete
  7. adoh tu cake punya sadapppppppppp...

    tu ikan masin barang wajib yang harus dibeli ni..heheh

    ReplyDelete
  8. hahaha ko tau last yr sa pi kuching and tapau lah kunun berjenis2 kek lapis...mula2 masa membeli buli rasa kepelbagaian tu taste dia...sekali bawa balik kena OD kek lapis..semua pun rasa sama ja hahaha

    sa pun suka tu terubuk...tida kira lah yg masin kan yg fresh.

    ReplyDelete
  9. Hi Just, how you doin'?
    I really miss eating that ikan terubuk. I love that fish, bones and all. Bbq, steamed, whatever, that fish is really delicious, a bit oily too, but nice.

    And that kek lapis well known from Kuching too. Looks real good.
    You keep well, best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  10. sya pun nda faham knp tu fresh food mau kena tapau... padahal ada jg jual sana supermaket.. muahahahaha.

    ReplyDelete
  11. wah kau tapau tu ikan terubuk Just?? hihihi... baruuu lah...

    adui kesadapan sia tingu tu kek apis...

    *tapun*

    ReplyDelete
  12. sy suka itu kek lapis batik..sungguh sdp..n the tabaloi too..now i know ada beza pla tabaloi2 swak ni. n the mukah one yg plg sdp sy rsa. cz sy pna mnta kirim kwn itu tabaloi but dia kirim yg in packet sj then rsa dia jauh beza wit the tabaloi asli mukah pnya.. btw,slmt kmbli dr cuti2 msia..;)

    ReplyDelete
  13. michelle sung ~ heheh.. itu tabaloi rasa sagu sbb mmg snek sagu. besa seja taste dia sia rasa. :D


    germaine ~ hahahah... mumy ba sia mau bw tu.. abis takkan sia ckp nda pyh kan. kesian jg.. :D


    beaty ~ ikan masin sia teda tapau. terubuk fresh tu sia bw! muahahahah...


    carol ~ ya ba.. last2 mmg sia rasa sama ja rasa tu kek lapis semua! kita ja kali yg kena psiko oleh tu design dia. muahahahha...

    ReplyDelete
  14. Uncle Lee ~ hi uncle lee. hope u doing well too. oh yeahh... the ikan terubuk n kek lapis are marvellous! :D


    Asai ~ dia bkn nda tau perangai mom in law dia tu! ;p


    CathJ ~ muahahhaha... baruuuuu la!! klu bkn my mom, nda la jg sia sanggup bw tu! :D odoii.. siou.. tapun aaa!!


    Cindy ~ itu tabaloi besa seja sia rasa maybe sbb machined pnya kan. Mau jg yg pigi Mukah sendiri beli yg fresh handmade pnya! hehehheeh...

    ReplyDelete
  15. I love the kek lapis sarawak, tapi inda berapa suka makan the terubuk ikan masin. Lagi suka ikan masin yang sabah punya campur lada putih hehehe.

    ReplyDelete
  16. waaa.jeles sa ooo sis..hehehh..kim sa sikit ba..

    ReplyDelete
  17. Saya paling gagal kalau pasal ikan yang banyak tulang o....lagi banyak yg sy buang dr yg sy telan...

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p