Friday, July 01, 2011

Tuhan Lebih Sayangkan Dia

Salam Jumaat..

Entri ini agak emo.. 

Sudah sebulan lebih hati ini rasa semacam jer. Macam terpanggil-panggil nak beli tudung - tudung hitam!! Rasa macam something is going to happen! Bila lalu kat gerai-gerai yg jual tudung, mesti nak pandang. Tp belinya tak. Sbb mmg belum terbuka hati lagi nak pakai tudung. Sampai ke hari ini mmg tak terbeli pun tudung hitam. (ini draft semalam) After balik dari kerja semalam, gi masjid jamek, terus beli selendang coklat gelap. 

Bhgn atas tu intro jer. skrg isi kandungan entri ini. 

Isnin 27/6, kami dimaklumkan yang kakak ipar saya dimasukkan ke ward HKL tgh malam mlm Ahad kerana kakak ipar muntah berterusan dan mengadu sakit bhgn belakang yang amat sangat. So, adik yg duduk serumah dgn nya pun bw la dia ke HKL. Dia ditahan kerana tidak sedarkan diri. Doc mengatakan bhw dia mengalami jangkitan hati.

Selasa 28/6, kami mengambil cuti utk melawat kakak ipar saya. Dia telah pun sedarkan diri tp keadaannya tersangat-sangat la lemah. Muka dia pucat. Sedih bila tgk bhgn pelipat siku sbb nampk lebam teruk - kesan jarum utk blood test! Perut dia pulak membusung! Rasa nak nangis bila tgk keadaan dia.

Jam 7.30pm hari yg sama, adik hubby menghubungi kami dan memaklumkan bahawa kakak ipar saya di dalam keadaan koma dan kritikal. Ketika tiba di wad, dia dikerumuni oleh nurse dan doctor yg membuat pemeriksaan. Sempat jg la mengintai di sebalik tabir. 

Doctor kata tekanan darah dia rendah sangat. Kalau normal 100, tp dia cuma 18! Disebabkan tekanan darah yg rendah, doctor tidak dapat melakukan apa2 termasuk nak buat scanning sbb doctor suspect dia mengalami pendarahan otak! Dia jg dipasangkan dengan alat bantu oksigen utk bantuan pernafasan. kalau tgk kat screen heartbeat tu, rasa mcm 10% lg utk dpt garis lurus.

11pm, kami mengambil keputusan utk pulang ke rmh. Kakak ipar saya ditemani oleh suaminya. 

Terus terang, saya dapat rasakan dia sudah tidak ada harapan lagi. Kami semua redha dgn apa-apa yg bakal terjadi.

1.30am Rabu 29/6 (hanya 2jam setengah selepas kami balik), kami menerima panggilan bhw kakak ipar saya telah pun pergi meninggalkan kami semua pada jam 12.55am. 

innalillahiwainnailaihirojiun.. Sesungguhnya Tuhan lebih sayangkan dia.. 

Ahli keluarga bersepakat utk membawa balik jenazah ke Kota Kinabalu dengan izin suaminya. Jenazah diterbangkan ke KK pada jam 5.30pm hari yang sama (Rabu) dan telah pun selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Sembulan malam yang sama.

Sekalung terima kasih kepada JPS dan Smart (office Arwah) utk segala sumbangan dan pertolongan yang dihulurkan utk melancarkan segala proses. Mereka semua telah membuat collection utk membelikan tiket flight utk keluarga Arwah (parent, anak2 dan adik beradik Arwah) utk mengiringikan jenazah Arwah pulang ke kampung halaman. Transportation ke airport juga disediakan. Jutaan terima kasih kepada mereka semua.

Arwah merupakan seorang yang baik hati, periang dan tak pernah berkira. Telah banyak jasa dan budi baik dia pada saya. Hanya Allah yang dapat membalasnya. Semoga Arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin.

Arwah pergi meninggalkan 3 orang anak yang masih kecil - 5thn, 4thn dan 5bln. Kesian sangat pada anak-anak ini. Sangat berharap agar suami Arwah akan membiarkan mak mertua saya utk terus menjaga anak2 ini seperti sebelumnya.

Gambar terakhir yang diambil bersama arwah (bertudung) pada Raya tahun lepas

Terjawab la sudah kenapa saya diberikan instinct utk membeli tudung hitam. 

19 comments:

  1. Salam takziah Just dan buat keluarga arwah...

    I can feel u guys punya feeling juga because my late uncle also passed away the same date ni :( it's hard but we need to accept it and life must goes on, just treasure the memories with her and pray always for her soul.

    ReplyDelete
  2. So kesian kan Just..Apa bulih buat..Tuhan lebih Sayang kan dia...Tapi ini x mungkin terjadi begitu awal..kalau insan yg bersamanya menjaganya....

    Saya pun rasa sedih juga nie...Tuhan itu maha pengasih dan penyayang... Relakan lah dia pergi....Semoga tuhan memberkati...

    ReplyDelete
  3. ALFATIHAH...SEDIHNYE BACE....SAKIT APE SBLUM NI...SMOGE ROHNYE DICUCURI RAHMAT..AMINNN

    ReplyDelete
  4. Vera ~ thanks.. sorry to hear your lost too. Yep, life goes on. may your uncle rest in peace too...


    Julie ~ thanks julie. yup, kami redha... and life goes on..


    eITA ~ Amin... takde sakit2 teruk pun sebelum ni. Batuk2 n demam sebulan then tetiba bila start muntah2 terus la jd teruk sampai mcm tu sekali.. tak sangka sgt.. :( tp kita redha..

    ReplyDelete
  5. Astaga Just.. baru saya tau you are muslim.. ^_^.... sorry ya.. ^_^ (nama kau glamour bah.. 'Just'.. ^_^)

    and Takziah sekali lagi for the whole family..

    5 bulan baby dia??? aduiiiiiiiiii.... kesian...

    take care..

    ReplyDelete
  6. ...masih kecil betul anak-anak dia kan sis.

    May God Bless her children and RIP to your SIL.

    ...sa notice something, melalui fb pics kan, SIL punya raut wajah is sweet lah. Lambang orang baik.

    You too take care, sis!

    ReplyDelete
  7. Takziah to you and family Just. At least, we know she's in good hands now and that all her pain is now gone.

    Just wondering, memang lama sudah dia sakit?

    ReplyDelete
  8. condolence sis.. God bless her soul.. :)

    ReplyDelete
  9. deepest condolence to u and Ur family....

    sebelum ni dia mimang ada sakit ka? ka suddenly jak dia camtu?

    ReplyDelete
  10. CathJ ~ i convert ba! ^_^


    sis Mouren ~ sweet ba dia tu. Kesiann.. yup, we will take extra care ni. :)


    Chegu carol ~ for about one month dia sakit batuk2 n demam on off ja. Tiba2 pitam last Friday and muntah2 pula... trus tiba2 admitted n passed away pulak. Apa2 pun, life goes on kan.. yes, she's in good hand now..


    germaine ~ thanks.. :)


    Belle ~ for about one month dia sakit batuk2 n demam on off ja. Tiba2 pitam last Friday and muntah2 pula... trus tiba2 admitted n passed away pulak. Apa2 pun, life goes on kan..

    ReplyDelete
  11. condolence sis. may her soul rest in peace..

    ReplyDelete
  12. She is my bestest sister ever . semoga Allah tempatkan Nurjannah binti Andi Samsiar dikalangan org2 beriman . Amin .

    ReplyDelete
  13. Just kesian anak2 dia ni..tapi memang ajal dia sudah sampai kan. Takziah for the whole family. Kesian betul oh..

    u take care ya..

    ReplyDelete
  14. condolences to you and the family of your sis in law..so sad..memang sedih ni baca..cepat sungguh dia jalan kan..may God bless her family and RIP to your sis-in-law

    ReplyDelete
  15. Al-Fatihah..maut datang tanpa khabar, daripadaNYA kita datang dan kepadaNYA kita kembali.

    Takziah to you and family, Sedih juga sebab anaknya masih kecil-kecil lagi..tapi mungkin Allah lebih sayangkan dia.

    ReplyDelete
  16. takziah just, sedih dgr..anak2 masi keci2 lg, smoga mereka tabah menghadapi dugaan..

    ReplyDelete
  17. Condolences to you and the whole families. I just know about this lepas terbaca ur baju raya post.

    ReplyDelete
  18. salam and hello everyone,

    Terima kasih atas ucapan takziah kpd keluarga saya..

    Memang di luar jangkaan dan tidak sangka arwah terlalu cepat pergi meninggalkan kami semua.. Tapi kami redha dgn qada dan qadar.

    Semoga rohnya di tempatkan di kalangan Ahli Syurga dan orang-orang yang beriman.

    Honey... skrg baru org faham knp dia asyik bgtau mau beli tudung hitam.. dan selama ni jg org anggap dia bergurau mau beli tu tudung.. :)

    Sedih saya baca ni story!! miss so much my beloved sista!!!

    ReplyDelete
  19. Nangis saya abca. Condolences to all of ur family. Al Fatihah

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p