Tuesday, August 09, 2011

Passport oh Passport!

Since hubby's company is arranging a trip to Bangkok next month.. (punya la bikin jeles kan!) so, we went to the Immigration Counter at Wangsa maju last Sunday to apply for Passport. 

Have called and checked whether they are open or not... *wink*

Counter opened at 8am and reached there at 9am, expecting less people! Sekali tengok.. panjang jugak la the queue! 

And the funny part was the minute we parked the car, a lady already waiting outside. Mula la saya fikir yang bukan-bukan. Rupa-rupanya she was from the kedai gambar! Bukan ulat tiket ja ada. Ulat gambar pun ada! Miahahahahah... 

Since we do not have passport photo (Hubby says immigration also provide 'photoshoots'), we followed the lady. Well, the lady actually overheard my statement and she told us there will be no photo-taking service on weekend. At first she quoted RM10 for 4pcs passport photo but then she reduced to RM8. Ok la jg.. standard la!

Like this pic!
Selalunya, malu-malu mau senyum!

It's our turn after an hour queuing! 

"Asal Sabah?" the officer asked.

"yup."

"mak bapa asal Sabah?" 

"yup."

"Kalau asal Sabah, kena datang waktu berkerja Isnin hingga Jumaat. Passport siap dalam 5 hari!"

All my excitements gone!! Iya la kan.. excited la juga mau p buat passport kan. Sekali tengok.... hmmm... 

We went back dengan hati yang frust and returned again on Monday. Hubby needs to give his passport details to the HR asap.

On weekdays, counter opened at 7.30am. We reached there at 7.45am. 

The officer will only give your nombor giliran when all your docs are in order and complete as per following :

1. Filled up form
2. My Kad/IC original and 2 copies
3. Birth Cert original and 2 copies (for Sabahan applying in Peninsular)
4. Passport photo 2 copies

Waited less than 30 mins for my number to be called.

At the counter... guess what???

"kenapa IC you takde H yer?????" mau pengsan saya dengar!!! Another problem here!!

"Err.. entah! Memang dari dulu mcm tu jer... " I never bother bout the "H" at the right bottom of my IC. And none of any agencies has issued with that all these while! Why after 30 years????? 

"You kena buat IC baru yer. Pegi kat sebelah. Ckp nak buat IC H. IC sementara tu you buat 2 salinan dan datang jumpe saya balik." instructed the officer. I stepped out with heavy hearted and confuse!!

My hubby said saya ni pendatang dari Philippines! Wuaaaaaa...

Nak buat passport jer tapi tak pasal-pasal kena buat IC la pula!! Luckily, the JPN is next door only and not many people. I think my photo snapped at the JPN pun mcm tekejut ja ni!

IC sementara with H!

The application letter
Will have to call Immigration on this Thursday to check the status

Anyway, after all the mess.. everything was settled even mcm tidak puas hati. Tidak 1Malaysia betul ooo.... 

UPDATE :


Thanks Anon for the explanation.

Pssttt.... check out my WW tomorrow! A never revealed photo! Yayy... 

23 comments:

  1. aduduhh sis...klu sa di tempat ko, trus sa fobia with the letter 'H' kali o haha...itu pun mau kira meh..ish2..mengira betul dgn org sabah. nda pa la..yg ptg settled kan sis :)

    ReplyDelete
  2. hrm..my experience dulu masa buat passport (ni d KK la), mmg perlu all the copies...IC, photos, surat beranak (walaupun di sabah)...tapi siap dalam masa less than 3 hours boleh collect suda..lama juga owh kan mo buat di west malaysia tu mcm...uhuhhu....

    terus sa cepat2 pi check IC ni..ada H pula heheheeh..

    ReplyDelete
  3. Wah..susah juga mau buat passport nie kan..banyak betul songeh dia..specially dari sabah kan..hmm

    ReplyDelete
  4. hehehe,memang ni sis if sabahan bt passport d peninsular..byk problem...lucky that ur have to wait only 5 days ni sis..i'm waiting mine more than 2 weeks..tu pun after the pengarah take over the case...hee.. memang x 1malaysia pun..

    ReplyDelete
  5. Im just baffled with all the hassles that u have to go through. kenapa take 5 days for Sabahans? and what's with the H thingy? apa beza ada tu dengan tiada? You guys didnt ask?

    Selama ni kalau sa nampak ic yg ada H, its bcos those yg ada ic lama yg start with H. Mine dont have cos i never have old ic. Rata2 my friends yg tiada ic lama, ic baru dorang memang tiada H.

    ReplyDelete
  6. nama ja 1 malaysia but actually 1 malaya tu.. tetttt! hopefully sya enda kana tangkp for this statement.. ada kunun skali tau org borneo trus lain lg layanan.. tp klu semenanjing p borneo len pla ceta dia, trus2 bo buat ne spt biasa... what the hell tul..

    ReplyDelete
  7. huuu..soemhow this H might be a problem for us Sabahan and Swkian, especially if mo travel within Malaysia la, else banyak kena tanya loh , but it depends la juga kan? my husband also faced the same problem last time. Itu pun kena adviced from the putrajaya pnya fellas la,baru he p changed. sepa suru, orang sabah tapi p buat alamat sjung..heh!

    ReplyDelete
  8. Michelle ~ hahahahah... iya ba kan... itu la malas mo pikir yg penting sdh settled. :)


    Angel Bear ~ klu d kl buli dpt within 1 hour tu tp tu la.. gara2 bkn 1 Malaysia! hmmm...


    Julie ~ So, moral of the story.. apply passport d sabah ja. muahahaha...


    Sabrina ~ 2 weeks??? sampai pengarah terbabit?? hebat kes ko oo.. hahahhah.. bikin mengamuk ada la kan... :)

    ReplyDelete
  9. chegu carol ~ sia sdh malas mo layan tu officer sampai sia nda tepikir mo tanya what with the H thingy! lgpun in rush mau msk ofis kan.. so, sia bertindak ikut arahan seja la. tp kan carol hubby sia teda ic lama, napa dia ada H aaa??? naa... paning sdh sia.. huhuhu...


    mitchell ~ mmg gitu laitu kan... bila tau bkn asal semenanjung ja, terus bnyk songeh ni.. hmmm..


    TaQuila ~ klu mmg mo menetap forever d kl buli la kali tukar add ic.. mine msh add sabah. not going to change it even sia stay d sini forever... ;p

    ReplyDelete
  10. sia cari dulu kawan yg kerja jpn..mau tanya ni napa ada yg ada H ada yg teda...musykil sekali kan...

    ReplyDelete
  11. Saya tiada ic lama tapi memang ada huruf H di bawah gambar, :D

    ReplyDelete
  12. H? apa brg tu? hehee..baru skg sa tau o..pasal mo ada H o tidak.
    ya ba..1 melesia kenen kn..

    ReplyDelete
  13. baru sa tau banyak pula hassle sabahan mo buat passport di sana arrr..macam kena layan orang asing pula padahal 1malaysia juga...apalah!!

    ReplyDelete
  14. tu pengarah mama kwn ni..terus handle pengarah sama pengarah.. hehehe, sepa suru lmbt betul dorang buat...

    ReplyDelete
  15. jap jap.. sia pi tgk i.c sia jap.. ada H kah tu ah? oh.. ada! sib baik kalau nda mo pi JPN mcm ko pula tu kan.. 1malaysia? hemn...

    ReplyDelete
  16. i went to make my passport at office immigration damansara n thy never question my ic ;).and it take 5 days cos thy need to liase wth officer immigration in sabah to confirm your details, thats what the officer told me ;)
    well hope you'll get urs soon in good condition ;)

    p/s:enjoy reading ur blog :)

    ReplyDelete
  17. wahhh punya byk songeh betullll... aik?? boleh kau senyum buat passport???? dulu saya senyum sikit kena suruh ambil gambar balik oh....

    *heran*

    ReplyDelete
  18. Ladies - kamu punya ic semua ada H?? aduii.. musykil sy kenapa IC sy teda H.


    Carol, inform me kalau u get the answer kio. ;p


    Cath, aik... nda buli ka pulak? hahahah... sia begmbr d luar tu urg snap ja.. nasib baik nda kena suruh submit gmbr baru. kalau nda, mmg gila stress ooo... sdh la buat ic baru... grrr...

    ReplyDelete
  19. To all of you up there. The H is important to you if you are a true Sabahan. Without the H, meaning you are not Sabahan. Do you guys knows that Sabah and Sarawak are actually equal partner with Malaya instead of one of the state. The H is with you irregarless whether you have old ic or not. As long as you are true Sabahan, don't loose the H when you re-do or change ic. With the H, you can register a company in Sabah, with theH, you can run a business in Sabah, with the H, you can stay in Sabah and not just only 3 months like your fellow West Malaysian. All business activity in Sabah required you to be a Sabahan. Yes, you might not have any of the problem now. But these are actually the benefits and conditions our founding father had fight for us. What if suddenly the immigration work strictly according to the law. And because you loose the H due to ignorance, you can no longer enjoy the Sabahan benefits because you don't have the proof to prove your Sabahan identity.There might be still a way to prove it like your birth cert. But how tedious it is, you shld know when dealing with the immigration. I don't know how serious you look at your Sabahan status but I'm proud with it and doesn't want to loose that idendity. Hope my explanation enlighten you guys on the H thingy. And pls don't loose it if you are true Sabahan. Get it straight while you are back to Sabah for holiday.

    ReplyDelete
  20. hi there. thanks for the info on the H thing. now i know :)

    ReplyDelete
  21. bagus suda kamurang tu tgu 5 hari jak. dulu sia bt passport bw surat beranak tgu 1 bulan baru siap sebab dia cek balik dokunen p negeri sabah. bilang dia tu maklumat mmg di sbh jak simpan di semenanjung teda. jd psl tu la lama sbb mau cek betul2 iya ka dia ni org sbh. masa tu buat di kajang tahun 2009.. nah brp bagus tu skrng 5 hr saja. lg tu no passport pn ada H juga dpn dia. sy p renew ic smlm teda H jd mau p sana jpn blk bw surat beranak supaya blh dpt tu yg H

    ReplyDelete
  22. Why us sabahan always blame ah ?

    It took 5 days due to our Immigration autonomies in Sabah the so founding fathers fight for us.
    Our immigration is differ from Peninsular immigration. Dont talk about 1 Malaysia spirit if our Sabahan unwillingly to advocated those equal rights of all person in Malaysia.

    Yeah we should fight our right as Sabahan due to poor leadership from Peninsular leader.
    But the spirit of 1 nation should be preserve and I am not into the founding fathers fight for immigration autonomy.

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p