Saturday, September 17, 2011

Raya 2011 : Behind The Scenes

Ok... after all my rants bout my Raya 2011 : Balik kampung, 1 Syawal, Beraya di Kundasang & Poring, Wedding and Last day in KK... this entry gonna be the last entry which happened behind the scenes! 

Baju Raya

Memang sakit hati la kalau mau cakap pasal baju Raya! Hubby and Rayyan's baju were ok. No prob even though the cost is slightly expensive! *sigh* But ours (me and Ryanna) were really s*cks!! We supposed to collect our baju on the 25/8. 4 days before our flight back to KK. But the baju is not ready yet! *faint* No choice but to push the tailor! 

We collected the baju 2 days after that. Siap mmg siap tapi cannot be worn!! Faham2 la kan kalau keja last minit!! Budusss!!! I have to buy new readymade baju for myself! Goshhh... A last minute shopping at Jalan TAR dengan bersesak² di tengah panas was worth it! Managed to find baju with almost the same colour for our theme this year.

Lily's baju
The front portion was actually tailorred reversely


My baju
the upper part is ok
the bottom part is too tight
see the zoom?
kalau melintang, melintang la kan..

Skinhead

The 'nanti la - bisuk la - malas la' excuse by hubby to go for hair cut really pissed me off. He normally would go for a hair cut at this particular salon as he claims that the tukang gunting pandai kasi fesyen his hair. But, at the end he didn't manage to drag himself to the salon and has to go to other salon nearby my house.

As usual, he would asked for "spiky' hair style... tapi itu tukang gunting kasi 'punk' pula!!! Astaga! Punya la bidaaa!!! Forcing myself to agree that he has to go for skin head!! It was one of his dream actually which I never granted. Hahahah...  Naa... tercapai sudah hajat c kawan! Not really skin head la.. tapi bald la juga! 

my other half

 
Gold

Aduii... mahal betul emas sekarang kan... It was less than RM100/gram few years back and it is at RM197/gram nowadays. 

Well, I am never a fan to gold stuff. I have to admit that I'm getting older now. I have this mindset saying orang tua ja suka emas! Yayyy... 

Our stop at Segama on our last day made me invest on a gold ring. Saja mau kasi nampak mana itu duit sudah ilang! Heee... 



Bloggers Meet Up

Naaa... no bloggers meet up! Sorry Sis Mouren. Next time time k..

I almost meet Yats too when I was at 1B. She saw my check in at FB and she was there too. Unfortunately, the BBM was super slow and we were on rush. The replies were slow! Didn't manage to meet her too even we were in the same building! Kalau tidak, buli jg kita bersalam-salam kan Yats. Heheh..


Being mom

5 days with the kids alone without my mom's help is very tiring! I have to admit that I am still not good in handling the kids alone. Can't imagine if i have to do house chores some more! Aduii! Salute all the super mothers in the world ooo. Tiba² teringat sama CathJ! *wink*

with my precious

Overall, despite all the sour faces & tension (besa la tu kan!)... I still enjoy my short trip to KK with my hubby and kids! Worth to be tired! 

Till then... enjoy your weekend!

18 comments:

  1. sesak napas sa baca oh.. sudahla last minit,macam2 lagi kan.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. adui gia tu corak dia ni tebalik ni..deii tu tailor kan tidak perasaan...

    alalal botak suda ur hub? okey juga bh tu..nanti buli panjang juga tu balik

    wah punyamainmahal emas sekarang kan just..d KL bukan lebih murah ka Just?
    lawa juga pattern dia ni just

    ala inda pa la x sempat jumpa c sis wyne..

    wah Just u r great momma..

    ReplyDelete
  3. itu pasal baju bah..eh rugi juga tu...isk isk...bikin panas o..

    ReplyDelete
  4. Hi Just... Hehe... Siou lmbt mau beri response utk ko punya latest entry... Baru skrng sya muncul ni... I mean, few days ago... Hehe... Sya pun mcm si Aki... Sesak nafas dan pening bila bayangkan keadaan tu... Sya stress o klau bgitu... Huhuhu... Anyway, I am happy to hear that you and your beloved family have enjoyed the short trip back in KK... Haha... KK bah tu... Yeahhh...

    ReplyDelete
  5. syang la bayar tu baju last minit pnya keja kn sis...

    anyway,about the ring gold,yups,i tried to compare the price with korean gold, and the price is still quiet expensive.huh.i should buy it as soon as possible before it turn to be more expensive.

    ReplyDelete
  6. belum lagi sa wish hari raya o kn.. :) bah selamat ari raya a ;)

    siok pla baca ni story behind the scene. ada yg baju inda dpt pakai.. ada yg terkabul impian mau jadi skin head..n ada yg dpt cincin emas. cantik o...
    reminds me of my wedding ring. which i dont think i could ever wear again. bukan makin kurus ni. begumuk balik sda. waaaaaaaaa...nda pa la.

    nyway.. Happy hari raya a.. :)

    ReplyDelete
  7. Ih tlampau juga tu tailor tu owh..melintang sama mnegak pun x pndai kasi beza..adidi..

    Tsk! Trus sa rndu anak2 sa..huhu

    ReplyDelete
  8. Aki ~ ya ba.. mcm2 la ba kan.. nasib baik nda tertinggal flight kan.. kkekekek..


    Beaty ~ tu tailor kelam kabut sampai cincai ni dia jahit. first n last laitu kena hantar kain p sana.. ntah la.. tp sia kalau mo beli emas mmg beli d kk. maybe sia rasa kos upah d kl lg mahal. :)


    Kay ~ ya ba Kay.. sayang oo tu kain.. kain murah kalau jahitan ok, cantik jg baitu.. naa.. ampai2 sdh tu baju dlm almari skrg. hmm..


    Mose ~ hahah.. ko pun tesessak napas jg ka baca... panat pun tepksa kasi enjoy jg ba kan.. :)

    ReplyDelete
  9. Azeanthy ~ mmg rugi oo.. blm lg ckp psl sakit hati. huhuhhu.. ba, cpt la beli emas sblm naik lg harga dia. sia pun rasa rugi jg sbb nda beli sblm ni. tp sia bkn peminat emas ba. tp kalau beli pun berbaloi ba kan. ;p


    nc ~ thanks nc. ya ba mcm2 ba happen ni. haizzz... alaaa.. nnt bisuk2 buli jg pakai tu cincin ko tu...


    Bella ~ itu la kalu last minit kan smua pun cincai asal tesiap ja kunun.. hmm.. unduii ba... anak sia pun rindu sama daddy dia yg pigi bangkok last Thurs. Bisuk ptg baru balik..

    ReplyDelete
  10. alala..syg tu baju oh..sy pernah jua mcm ni, sy marah bah tu tailor..haha

    ReplyDelete
  11. Nah Just, ko nda minta ganti rugi kah tu? punya bids dia buat tu baju memang kasi spoilt people punya kain and yeap emas naik harga sdh and now is rm 200 per gram ni and me love emas hehehe...

    ReplyDelete
  12. OK, sya suka tu part cincin di jari! Mau beli emas jg tp blm kesampaian..huhu..harap2 CNY dapat la dr laki ku..haha

    ReplyDelete
  13. waa.. Ada behind the scene lg ni.. hehe.. blum smpai lg masa utk sy bli emas ni.. hehe

    ReplyDelete
  14. Salam Just,

    baru saya ada time mau baca blog ni..siap baca from your first day Raya wah... the promenade service apartment is cheap kan. Bolehlah di pertimbangkan kalau mau balik KK in case mau stay 1-2 day or inda sempat balik Ranau. I can rent it for the whole family to come ada kitchen lagi tu hehe. Very good info there.

    Btw, kesiannya your baju. Was it the tailor yang ofismate friend kau ka tu? hehe.. dei terlampau juga inda tau menjahit sampai reverse semua tu jahitan. No more after this la kan. Me as usual, beli saja pasang siap. Few years sudah indada hantar jahit. Susah mau cari taylor.

    Oh ya , on your medan things? sudah ka kau made decision on using agent atau guna our previous supir tu?. Nanti update ja kio..hehe. Rasanya kalau 2 orang ja, better guna agen sebab murah compare time kami pi dulu 9 orang hehe.

    Syok tengok your Raya Holiday. Banyak tempat pigi. In case kami terbalik this year Raya tu kan just, you probably sempat singgah rumah sia di kampung. My house tu 10 minit saja dari tu PORING. Maybe next time boleh berkunjung2an bah kan hehe.

    ReplyDelete
  15. Nanak ~ sia kalau sdh sakit ati kan terus mcm nda pandai marah ni.. mcm no feelings pula.. nda larat mau layan tu sakit ati sama marah.. mcm useless ba.. hmm.. tp sayang ba tu kain kan..


    Vera ~ ari tu berkira2 mau hantar balik tu kain kasi alter kasi besar sikit... tp mcm tawar ati sia sdh sama tu tailor.. sia kasi biar la tu... hmm... oo.. ko suka emas ka pula.. hehehe..


    Kenny ~ sia pun actually postpone brp lama sdh mau beli emas.. at last baru dpt.. next one ntah bila.. huhuhu.. kalau ko dpt, kasi tayang la jg aa... hahaha...


    Germaine ~ hahahha.. mintapuji kan... nnt sampai la seru ko tu moy.. hahaha..

    ReplyDelete
  16. Sandi juga tu tailor. Ada ka inda teliti menjahit.. Kalau inda kena push, kasi lambat la pula. Sabar ja la.. Huh.

    Bah saya sudah reply your email. Hehe..

    ReplyDelete
  17. Nora ~ itu promenade apt mmg nice place to stay for family sbb ada kitchen.. murah lg tu rate dia.

    yg tu baju.. tailor tu ofismate yg cari. dia pun 1st time hntr kain sana. this yr sbb mau mintapuji mau sama kain utk the whole family ba itu la hntr tailor. sekali tgk.. naaa... no more la after this. huhuhu..


    On Medan thingy.. hubby mcm prefer go for agent saja since lbh krg seja the 'RM'.. hehehe.. By Jan kali baru sia kasi confirm. Still too early lagi ni.

    Ba, next time kita berkunjung2 time raya aa.. :)

    ReplyDelete
  18. Annieming ~ itu la ba tu.. sakit ati sampai teda ati sia mo marah. mo hntar kasi alter pun tawar hati... because it meant for hari raya kan. so bila over, mcm malas sdh mau bother. kin sakit ati ja ni. hmm..

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p