Sunday, November 27, 2011

Seminggu Sebelum Kimo Pertama

My breast cancer journey!

Saya telah pun bertemu dengan dua orang Pakar Kanser/Oncologist untuk rawatan kimoterapi dan radioterapi iaitu Dr Albert Lim (Gleneagles) dan Dr John Loh (Pantai Bangsar). Disebabkan radioterapi memerlukan saya berulang alik ke hospital setiap hari selama 25 hari, saya memang berharap sangat utk mendapatkan rawatan di hospital yang lebih dekat dengan rumah saya - Gleneagles.

Namun cara konsultasi yang diberikan oleh Dr Albert membuatkan saya tawar hati. Cara penerangannya seperti mau tidak mau. Tidak penuh dengan informasi. Dia malah meminta saya untuk mendapatkan penerangan yang lebih lanjut dari jururawatnya! Huh!! 


Unit Oncology di Gleneagles
Sepertinya indah kabar dari rupa! Opps...

Bertemu dengan Dr John sebaliknya sungguh menyakinkan saya dan suami. Sama seperti Dr Patricia, beliau juga memberi penerangan yang jelas-sejelasnya. *suka*

Cancer Institute di Pantai Bangsar
Sangat selesa!
Rawatan kimoterapi dan radioterapi akan dibuat bilik yang bertulis "Chemo DayCare"

Dan saya memutuskan untuk memulakan kimo pertama pada Sabtu depan (3/12) di bawah Dr. John. Tipu kalau saya katakan tidak takut pada rawatan tersebut. Mungkin disogokkan dengan kesan-kesan sampingan yang bakal saya hadapi seperti kelesuan, kepanasan, muntah, mual dan loya, sembelit, bibir pecah, ulser mulut dan terutamanya rambut gugur!

Kepala botak??!! Oh no!!! Bagaimana hendak keluar rumah? Menggunakan skaf? Tudung? Rambut Palsu? Sebagai persediaan, saya telah pun membeli anak tudung. Rambut akan mula gugur pada minggu kedua setelah kimo pertama. Saya tidak mau anak-anak terkejut atau takut pada saya! Hmm..


saya ber-anak tudung!
Ada macam muka orang sakit?
Sejak kebelakangan ini saya banyak membaca pengalaman orang yang pernah menjalani kimo supaya saya lebih bersedia dengan apa yang bakal dilalui seminggu daripada sekarang. Saya tiada pilihan lain selain pasrah dan terus positif mengharungi hari-hari yang mendatang. Insya-Allah saya dapat mengharungi  ujian ini.

Semalam ('kemarin' kalau orang Sabah bilang), saya telah pun selamat menjalani pembedahan kecil untuk memasukkan chemo port di dada saya, seperti yang dicadangkan oleh Dr Patricia. Pembedahan kecil yang hanya memakan masa setengah jam sahaja dan tidak perlu bermalam di hospital.

Pendaftaran dibuat jam 7 pagi. Pembedahan (bius penuh) jam 8.30 pagi. Saya mula sedar pada jam 10 pagi. Pemeriksaan jantung dibuat pada jam 12 tengahari untuk memastikan tiada sebarang masalah. Saya kemudiannya dibenarkan pulang pada jam 3 petang!

Dengan chemo port, akan memudahkan proses kimo. Saya tidak akan sengsara menanggung kesakitan dicucuk jarum pada urat tangan.

Doktor memaklumkan jarum tidak boleh dicucuk pada urat yang sama pada setiap sesi kimo. Urat yang telah dicucuk akan tersumbat dan mengambil masa sehingga 3 bulan untuk sembuh. Makanya, percubaan utk mencari urat lain kadang kala sehingga tusukan jarum ke 7 utk  mendapat urat yang betul, tidak kah sakit kamu rasa?


Sangat tidak suka bila dicucuk dengan IV!

Sebaliknya, jarum akan dicucuk pada chemo port. Memudahkan dan mempercepatkan proses dan mengurangkan kesakitan pada tangan.

Area di mana chemo port iu ditanam akan tegang dan tidak begitu selesa ketika ini. Hmm..

Sehingga ke hari ini (sejak dimaklumkan tentang sakit ini), saya masih meneruskan aktiviti harian seperti biasa. Tidak ada apa yang harus saya tangisi kecuali ketika menerima berita tersebut dan juga utk beberapa jam yang pertama agak tertekan. Selebihnya sehingga ke hari ini, saya tetap seperti biasa.  Lagipun saya tidak merasa sakit yang amat.

Ketika tiub masih melekat di badan, saya masih bebas bergerak ke mana-mana. Saya ke fun fair dengan keluarga saya. Saya bershopping barang rumah. Saya lepak dengan kawan saya di Old Town White Coffee. Hehehee... Saya sangat ok ba!!! Yes, I mean it! ^_^

Ok.. sambung lagi..

Salam Maal Hijrah semua..

18 comments:

  1. I really salute you Just. You are really positive. That's it what it should be. Positive mind able to overcome everything. I believe all will be fine. You are always in my prayer. Take care.. :D

    ReplyDelete
  2. Be Strong Sist.. Sentiasalah bersyahdu kepada-Nya agar segala kesakitan itu dikurangkan... Aku akan sentiasa doakan kesembuhan ko...

    ReplyDelete
  3. Be strong sist.. selalu bersyahdu kepada-Nya semoga cepat sembuh k..

    ReplyDelete
  4. Baru sa tau pasal tu chemo port. dulu macam tu lah saya, smpai 6-7 kali kena cucuk urat utk cari urat yg tidak sumbat. punya sengsara...dari urat lengan pigi urat di tangan....even patients yg lebih teruk dari saya dulu pun tidak pernah mention pasal chemo port. maybe kalau hospital kerajaan, they dont really bother about that bcos it cost money to do the surgery kan?

    anyways, i know u are strong lady Just. there will be time when u feel like falling down but saya sangat pasti ko akan bangkit dengan lebih kuat.

    ReplyDelete
  5. Just, salam maal hijrah!

    hepi tau ko ok. =)

    ReplyDelete
  6. I am so happy that you are so strong... and terima kasih for all the info.. we never know what our family or sendiri punya future will be... so by having your experience written here boleh lah kasih kami persediaan atau at least informations... thank you and be strong mereda kimo2 ni...

    jarum... ayaaa... siapa lah yg suka... -_-

    ReplyDelete
  7. Salam Maal Hijrah to u too..
    Just apa pun ko mesti kuat ya, tidak pa la tidak ada rambut, tumbuh juga tu nanti. Be strong selalu..

    ReplyDelete
  8. Just yang sangat kuat! :)

    Wa sia nda tau tu... urat takes months to recover. And doctor cari urat sampai 7 kali ka. Adui.

    Happy Monday, Just. Keep strong always!

    ReplyDelete
  9. Thanks GOD. syukur la kak... sangat solute dengan ketabahan kak hadapi suma tu., dari awal sa ikuti perkembangan kak dan sia sangat solute dengan kak. GOD BLESS u kak

    ReplyDelete
  10. semoga terus kuat menghadapi dugaan hidup ini yer

    ReplyDelete
  11. Just, I know you can do this. I know. Dont worry, God be with you and We will support u..U r in my prayer.

    Just take care ya! God Bless

    ReplyDelete
  12. Just, saya sangat salute sama ko. You're one strong woman! Just stay positive yah.. You'll be in my prayers. Take good care of yourself.. XOXO

    ReplyDelete
  13. omgg sorry sy jrg btl on blog skrg!! what happened?? r u ok?? :( :( :(

    ReplyDelete
  14. Glad to hear u are Ok...
    Keep that spirit a just...
    sy rasa kita punya location sanggat dekat tau ni...ko di mana ba tu?
    sy di pandan indah..dakat steven corner..ko mana?

    ReplyDelete
  15. Its been a month I never go for blogwalking n I missed lots of update from dearie blogger frens. Sorry to hear bout all this but I love ur positive thinking sis! Keep up ur spirit. Have faith n everything will b ok..God bless u sis!

    ReplyDelete
  16. Thanks for all the prayers.. Yeah.. will keep on the positive thinking.. :)

    ReplyDelete
  17. Tabahkan hati untuk anak2 yang comel tu.. :D

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p