Friday, February 10, 2012

Cameron Highlands : CNY Getaway

21/ 1

7.20am - journey began

8.00am - jammed all the way from Rawang!! Entering RnR is like impossible!! We have to park at roadside and climb 'divider' for a toilet break at RnR! U can imagine the toilet queue!


Jammed all the way from Rawang to Simpang Pulai.. I bet it is still jammed all the up to North..

Toilet break! Parked at the roadside will do..

1.00pm - As advised, we chose to exit through Simpang Pulai instead of Tapah. Had our lunch at Simpang Pulai RnR before continue with s-journey (jln bukit). Thank God the journey up to Berinchang is very smooth unlike at the highway!

2.40pm - Reached Hotel Equatorial. Wandered at the hotel lobby while waiting for our unit's key! Exhausted with the 7-hours-journey!! The normal driving time should be about 3.5 - 4 hours.


Sempat lagi my mom and bro minta urut mesin! ;p

The tired driver!

4.15pm - we were too tired and all we longed for is REST and REST!! Besides, it was raining and  very damn cold even hotel does not have fan or aircond! We didn't go anywhere that nite. Only hubby and father-in-law went to tapau for dinner. Betul-betul kepenatan owh kan.. hahaa..

22/1

Morning - jalan2 di Pekan Tanah Rata. Souvenirs shopping! Lepak minum.


Souvenir shopping at Tanah Rata

Then we headed back to Berinchang. Start lagi jem!! Hate it!! When we saw a Strawberry Farm signboard, we parked our car. Better jalan-jalan daripada sangkut dalam jem!!

Ramai orang!!
Rayyan yang paling enjoy helping the Atok with strawberry pluckings!

It was still jam when we finished touring the Strawberry Farm. Again we stopped at a row of roadside shops for jalan-jalan. It was raining again that afternoon. *sigh* So we decided to return to hotel for a rest.

At night, we drove to Pasar Malam Berinchang. A 10-minutes journey turned up to 2-hours journey!! Hilang terus rasa lapar! Hubby waited for us inside the car while we went for a quick food-hunting. Hubby kepenatan kaki!! Manual car okey!!


jem.. jem.. jem..

23/1

CNY Day 1!

Check-out early as we plan to drop by at few places for camwhoring. *wink*









Goodbye CH.. panjang umur kita jumpa lagi!

To be honest, we regretted that we picked peak season for this trip! Banyak tempat tidak ter-singgah specially the tea farm! Macam mau pigi lagi nannnnn-ti! Even though it was my 3rd trip down here, but kesian with the rest sbb belum puas jelajah CH.

Nyway, the kids paling happy bila pigi bercuti-cuti. Their happy faces that is all matter! So, Nora.. don't worry k.. we never let the hotel ruins our holiday!

If you missed the hotel review, click here.

See ya in the next getaway! *wink*

15 comments:

  1. yeah.. :D.. lenkali kalau mo cari driver, U know where to find the good one.. :p.. Ha ha ha..

    ReplyDelete
  2. Last sa pi sana 2006 sama rakan sekerja..Tapi blm puas jelajah lagi..Banyak tmp blm pigi..

    ReplyDelete
  3. Been here at peninsular since 2001 tapi blum lagi terdapat pi CH tu. Haha..

    ReplyDelete
  4. baru 2 kali pi Cameron...nanti mo pigi lagi...siok kan sana..saya paling suka yg shopping teh tu...byk tea saya beli tuari..sampai ada expired bah lagi...

    ReplyDelete
  5. Glad to hear that Just,

    Biasa tu kadang2 kalau pi berjalan ada ja yang nda complete tu, hehe asam garam traveling bah tu. Sometime di luar kawalan kita, but yang penting happy dapat bawa family jalan2.

    Btw, yang JAM di CH tu memang bikin spoil because me pun menahan kucil hari tu.. dekat sudah sia ask my hubby berenti sana tepi jalan (hutan) sebab nda tahan..tapi memandangkan kawasan orang asli gia tu..terus sia takut juga hehe. kau bayangkan 1 jam menahan tu.. nasib baik juga ada toilet kami nampak di Riglet.

    (psst..tadi terkomen automatik email my boss..aiyo..ngam2 saya buka google calendar dia. pasal tu sia delete tu cepat2 wakaka)

    ReplyDelete
  6. wahhh siap pakai cheongsam style lagi ko kan Just. nice, nice...

    ReplyDelete
  7. 7 hours trapped in the jammed sudah tu manual lagi tu aduiiii sedangkan sa jammed yang 30min (manual arr) pun sudah bising2 ni kan lagi 7 hours....tahan hati saja lah hubby you hehehehe

    ReplyDelete
  8. Haha Jus... sa pun suka tu mesin urut! Best ni kana urut2 jap.

    Banyak oh tempat kamu melawat di Cameron kan... my last time there was really fun... lepas baca apa yang ko sudah tulis, rasa2 macam mo p sana lagi oh.

    Everything was great except the jammed!!! haha

    ReplyDelete
  9. Best oh sana kan. Time study dulu mo p sana tp tidak juga kesampaian sbb balik2 postpone. Skrg, jauh suda dii. hehe. What a warm happy family you have! :)

    ReplyDelete
  10. Aki ~ sib baik ada parent dia, klu nda mgkin u-turn sdh.. trip kansel! Muahahahha..


    Julie ~ besar jg ba tu CH tu bkn mcm genting.. so susah mau abis jelajah apa lg kalau ada budak kecil.. huhuh..


    Anne ~ bila rasa tu tmpat dekat kan, mmg nda la tesampai2.. one day ko sampai jg tu sana.. :)


    Stella ~ thanks moy.. :)


    Cherrie ~ wah sampai expired lg tu.. berabis jg pajak teh! ;p

    ReplyDelete
  11. Nora ~ I knew it was you from the way u comment! hheehe... sia kalau jalan jauh mmg takut minum bnyk air sbb jenis susah mau tahan.. huhuhu..


    Carol ~ baju recycle few years back punya baitu.. saja la mau ambil mood CNY kan.. heheheh..


    Rose ~ mmg tahan hati seja laitu driver tu.. kalau selalu marah2 n bising2 jg sdh tu tp bagus pula mood dia time tu.. hehehe..


    DC ~ ya ba DC.. kalau bkn psl jammed, lg bnyk tmpt buli singgah tu.. huhuhu..


    Angel ~ alaa ya ka... tp nnt kalau ada rezeki, buli plan lg baitu dtg jln2 sini KL and CH.. :) Thanks moy..

    ReplyDelete
  12. Family holiday is always great one. Pssst, ko pakai Sam Foo owh kan? Gorgeous...ngam for CNY juga hehe...

    ReplyDelete
  13. Sis Mouren ~ Hi sis! Really miss u around here la sis! Mood CNY pnya psl la sia pakai tu sam foo.. bkn mirah pun ndapa.. recycle 3thn lps.. :)

    ReplyDelete
  14. bercuti ke CH, singgah di Galeri BiGDee House of Magic Potions Taman Royal Lily, Tanah Rata. satu-satunya galeri nano microfungus aromaterapi di dunia!

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p