Friday, May 25, 2012

Berakhirnya Kimoterapi *updated with images*

My breast cancer journey!

Alhamdulillah.. Akhirnya selepas 'berhempas pulas' selama 6 bulan, rawatan kimoterapi utk 16 sesi berakhir sudah Rabu lepas! *lega*

Sejak 2 bulan yang lepas, saya terpaksa menjinak-jinakkan diri utk bermain dengan pensil kening! Yup, bulu kening dah gugur juga! Huhu.. Mula-mula tu memang rasa pelik tanpa kening. Tapi, sekarang dah biasa. Cuma paling malas bila terpaksa 'melukis' kening sebelum keluar rumah.

wajah tanpa kening!

Selain itu, jari jemari tangan dan kaki juga kerap sangat kebas. Kuku juga terasa ngilu terutama malam. Kebas + ngilu = tidak selesa + tidak bermaya! Taip sms pun mau tak mau! Nak koyakkan plastik pun tak dapat! Terpaksa guna khidmat gunting! Memang kesan kimo, bilang doktor! Hmm..

Kuku menghitam juga!!! Nasib baik bukan semua kuku!

Nasib baik kuku tak sempat terkopek! Seram bila tengok kuku yang seakan-akan 'mengecil'. Mungkin kalau rawatan kimoterapi belum berakhir, sempat juga terkopek kuku ni.

Arrow merah - 'ketinggian' asal kuku yg melekap pada kulit
Arrow biru - 'penurunan' level kuku yang melekap pada kulit
Entah macamana nak describe.. paham2 sendiri saja la.. huhuhu..

Sejak kebelakangan ini juga, saya terasa keletihan semacam. Mungkin kerana hanya duduk melayan anak di rumah tanpa exercise! Padahal melayan anak juga satu bentuk exercise kan?! Tapi memang penat sampai bila baring saja terus terlena! Tak sempat mengelamun! Hahaahaa..

Apa-apa pun, sangat lega bila telah selesai menjalani kimoterapi. Selepas ini, radioterapi pula. Rabu depan, saya akan berjumpa dengan doktor utk radioteraphy planning sebelum memulakan sesi radioterapi pada minggu lagi satu. Insya-Allah semuanya akan berjalan dengan lancar.

Buat masa ini, saya masih lagi MC. Yup, sudah MC selama 7 bulan!! Phewwww.. Target utk mula bekerja pada 1/6 tapi nampaknya tarikh masuk ofis harus ditangguh lagi. Sorry bos.. Thank you bos sbb MC berbayar selama 7 bulan ini!

Oh ya! Terima kasih kepada yang berkenaan yang telah meng-contact saya utk bertanya lebih lanjut tentang kimoterapi. Semoga kamu dan yang tersayang akan kuat, tabah dan positif utk menghadapinya.

Sorry, entri tanpa gambar. Gambar akan di-upload kemudian. Tungguuuu..

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

19 comments:

  1. hi mdm justina..

    u've made it :))

    speedy recovery ya, and will always pray for u

    ReplyDelete
  2. just baguslah kimo suda last kan..n radioterapi mau menyusul..semoga ko kuat ahh..jan ko susah kami kasi doa juga ko sana..

    pasal tu kening kan bah kalau ko mampu kan ble jg ko lukis2 bah ..bikin tamba keyakinan juga tu..kalau ko inda larat....nanti2lah sb ada banyak masa lagi..hi hi

    stay strong momma!!

    ReplyDelete
  3. Oh my..seriously?
    I hope you get better soon :)
    Take care and be strong.

    ReplyDelete
  4. Hi kak Just... sangat2 lega bila dapat tau yang condition kak semakin baik... semoga dapat pulih sepenuhnya dengan secepat mungkin agar rutin harian kak dapat kembali normal lagi.

    Minta maaf kak sebab sampai hari ni masih lagi tidak berkesempatan untuk berjumpa dengan kak Just.

    Jaga diri baik2 kak. Kirim salam dekat anak2 juga =)

    Akan terus berdoa untuk kak =)

    ReplyDelete
  5. Semoga tabah selalu, just. Kak beruntung krn berpeluang menghayati pengalaman just ni. Semoga kembali sihat seperti biasa juga, InsyaAllah......:)

    ReplyDelete
  6. Hi Just,
    Been following your blog.
    Just to wish you best on ur next therapy and wish you well :)

    ReplyDelete
  7. hello sis, good to hear that you finished part of your treatment.. It won't be long before you are free from that therapy.. get well soon.. :)

    ReplyDelete
  8. i know you can do it just!! cikgu kesayangan aku br 4 kali kimo dia suda x mo..skg suda tiada..:(
    you one tough momma!

    ReplyDelete
  9. Kuat juga kesan kimo nie kan Just...Tapi bagus lah sdh berakbhir.. So radioterapi apa pula Just..?

    ReplyDelete
  10. Syukur, one part of your treatment is done..
    Sia ni pasif follower, rarely commenting but always looking for your updates.
    Hopefully, the next part of your treatment berjalan lancar..

    ReplyDelete
  11. i'm pray for your heartiness & happiness :)
    keep fighting!!

    ReplyDelete
  12. You are an inspiration indeed :) fighting!

    ReplyDelete
  13. I am so happy to hear you sooo tabah my fren... Sudah 6 bulankah? Cepattt masa berlalu oh kan..

    I hope you recover soon.. And dpt bekerja seperti biasa.

    Psst.. You hve a good hearted boss.. God bless him/her.. :)

    ReplyDelete
  14. Salute you for staying so strong for the last 6 months. So, keep up the good work, Just!

    Huh, sakit ka kalo mo kasi koyak plastik. Nda pa ba, as long as ada scissors kan.

    Just remember, we bloggers are here for you ;)

    Happy Thursday also! Hehee.

    ReplyDelete
  15. Hai, Just. :) Habis da sya baca post2 yg sya ketinggalan. Happy sya baca your latest post. :) Pray for your smooth treatment and speedy recovery. Take care, ya. :)

    ReplyDelete
  16. Hi Just, I just followed your blog. You are such a strong person.. I pray for your healthiness and speedy recovery. Take care, Just. :)

    ReplyDelete
  17. Hi Just, glad to hear everything went well with your kimo. Keep positive and fighting. you in my prayer...

    ReplyDelete
  18. U are one strong person!! Last time saya visit blog ko, ur still doing kemo. Syukurlah habis sudah.

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p