Tuesday, November 27, 2012

4th Baking : Chocolate Chip Cookies

Atas permintaan kawan2 di FB, so saya dgn gembira nak share resepi Chocolate Chip Cookies yang saya bake pada Ahad malam!! So, I only slept for 5 hours before off to work!! Baking punya pasal!! LOL

I got this recipe book in a Christmas exchange gift party at the office in 2007 if not mistaken!!
Sekarang baru digunapakai! Hahahah

Ok.. straight to the point. Get ready your ingredients.

180g flour (shifted)
1tsp baking powder (shifted)
140g butter
80g sugar
1 egg
1tsp vanilla essence
100g choc chips
70g walnut chopped
(for 36pcs roughly)

1. Cream butter and sugar until fluffy. 
Pukul butter dan gula sehingga kembang


2. Add in egg and vanilla essence, continue beating. 
Masukkan telur dan esen vanila, pukul lagi.

3. Fold in shifted flour and baking powder. 

Masukkan tepung gandum dan baking powder yg telah diayak

4. Mix in chocolate chip and walnut chopped. 

Masukkan chocolate chip dan walnut cincang. Gaul rata.



5. Drop dough with a teaspoon on a greased baking tray. 

Sudukan adunan ke atas dulang pembakar yang digris mentega atau digalas dengan kertas minyak.
Boleh juga diuli menjadi bebola kecil menggunakan tangan.

Jarakkan adunan (dalam 1 inci) sebab adunan akan mengembang 
dan leper bila proses pembakaran.

6. Bake at 180ºc for 15 - 25 minutes.

The before and after bake! I baked for 25mins.

Bakar pada suhu 180ºc selama 15-25 minit menggunakan api atas dan bawah.
 Sejukkan dahulu biskut dalam tray dalam 5 minit baru dipindah atas redai dan biar sejuk sepenuhnya sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.

Chocolate Chip Cookies by Chef Just!!

Not that crunchy (maybe need to bake longer) but the cookies are just nice. Not that sweet. :)



Overall, it was quite easy to bake this cookies and I am so happy that my kids like it very much! So, boleh la double or triple kan bahan2 lepas ni! heheheeh... 

Happy baking all!

13 comments:

  1. nak nak.. nak amik resepi ni.. sbb skrg budak2 dok umah.. lapar manjang.. elok ada biskut2 utk wat kudapan ni.. thanksssss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesuai sgt!! u x2 or x3 tau resepi ni. kalau tak, dpt dlm 36biji jer.. mana cukup! I punye dah habiss! hahahaah

      Delete
  2. Wah...ko sudah bulih jadi chef nie ba...hehehe
    Next baking apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. bulum buli lg ni! hihiih... pasni mau buat apa aaa?? fikir dulu.. ;p

      Delete
  3. Yang nie..mcm senang sikit mau buat kan...Ok...simpan dulu resepi nie..nanti mau di buat...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya yg ni senang sikit.. gaul ja semua bahan trus kasi sinduk ja d tray.. hihiih

      Delete
  4. rajin betul ko membaking sekarang ni....chaiyo chaiyo

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahap kerajinan yg paling max sepanjang 33thn!! hahahaha

      Delete
  5. hehe masa raya hari tu, saya buat juga ni d rumah kakak yg sambut raya. hehe... tapi mungkin rasanya xsehebat sis just pnya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sendiri bake, mcmana pun misti hebat ba rasa dia!! hahahaha

      Delete
  6. wahhh nampak best...nak try boleh?hehe

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p