Monday, November 12, 2012

Camera semakin Smart!

I was eyeing for new digital camera as my 2nd camera when the LCD screen of my existing 1yo digicam is damaging. *sigh* 

We spotted a black line on the screen when we were at KLCC after the quick trips to Muzium Tentera Udara and Istana Negara in last September.

Baru 1 thn dah rosak screen!

The black line eventually turns to two dots. Besar juga the dots! I bet the dots will be getting larger day by day and will eventually turn to whole black screen!!


The dots appeared 5  weeks after the warranty expiry date! Otherwise, I could have been send it back for repair without any cost!! Arghhhh...

From the net, repairing the LCD screen will cost me RM200-RM300?! Goshh.. I rather buy new one. Betul ka tidak?

On the other thoughts, I am considering to buy new lense for our 1st camera - the DSLR. The existing lense pun rosak! The auto-focus didn't work. It has to be manually operated! Kenapa semua rosak ni?? *sigh* 


After surveying, buying 2nd hand lense will cost me at least RM400. Double price for new one. Hmm...

Then, I came across SMART CAMERA ads on the newspaper.

Smart camera with WI-FI and GPS features?? Astagaa... kebaruan! Betul ba secanggih ini sudah skrg ni?!

Samsung WB850F
21x Optical zoom
Overview

Samsung WB150F
 18x Optical zoom

A review by Dylan
Market price : RM649
Samsung DV300F
5x optical zoom
Front LCD for easy self-potrait
A Review by Kenwooi

Market Price : RM549

Maybe I should get one of these kan?? Hihihi...

Having at least a digicam is definitely a great idea when one is travelling, rather than HP's camera as the battery drains very fast! Unless, you spare few batteries! Or, is the power bank helps? 

Semua benda makin advance.. so kita pun kena meng-advance-kan diri! ^_^

Happy Deepavali!!

18 comments:

  1. kalau sa ada lagi duit selain DSLR sa mau tu Olympus pen lite..he he.. tamaha kan sia..

    bah pelan2 ko survey ah

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa pula pen lite ni.. kena google ni.. hahahha..

      Delete
    2. LOL. Tlg sa google juga. hahaha!

      Delete
  2. alalala just..kalau kau tidak post camera with wifi and GPS memangla sy tidak tahu,wahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bkn sy nmpk d iklan dlm paper, sy pun nda tau.. huhuhhu

      Delete
  3. oh god... better you cepat2 gi sana.. mana tau still leh consider under warranty.. kadang2 scrin ni susah nak duga.. terhentak sket pun leh krek kan.. like my 1st camera, olympus.. until now i tak repair.. becoz cost dia tu.. baik i sambar yg baru.. then terperuk lah camera rosak screen tu dlm almari.. rugiiiii sangat.. that day my laptop screen, krek gak.. gara2 tutup laptop kuat sangat.. LCD screen kan cost about 500 gak.. than terpaksa gak repair walaupun still under warranty, sbb screen dia kata tak termasuk warranty.. hmmmm kuar duit rm500 for that one.. swipe credit card la.. bayar monthly.. adoiyaiii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah expired pun.. sure tak leh claim warranty. tak kuasa nak repair. baik ler beli baru.. huhuhu

      Delete
  4. Waaa...Ada camera canggih oo kan..Sa pun tidak tau nie..hehe..Klu saya, mau plan beli DSLR lagi puas hati kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. keberatan pula sy rasa mau bawa tu DSLR.. hahaha

      Delete
  5. just, mo mengidam dslr bulih ka? hahaha.. tapi memang la sudah sy impi2kan dslr ni.. sebab tai begambarkan.. tapi, nanti2 la.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aihh buli ja ba.. semakin murah sdh DSLR.. bili yg 2nd hand la.. heheeh

      Delete
  6. Sia pun betul2 mo kamera skrg ni. Klau ble DSLR lah. I mean jgn alang2. Sikit lgi sa mo bli samsung kamera digital di superbuy.com. RM299 ja, tpi bila fikir balik2, DSLR jga lah yg sa mo hehe... Tpi mo tunggu ada budget dulu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. keberatan ba sia bw tu DSLR. lain la kalau terrer cari angle.. hahahah..

      Delete
  7. Moy, yg no.3 tu kan dulu ada groupon offer RM299 ja ooo..haiya, mcm menyesal x beli tu time.. :(((

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ko ada lg nmpk, manatau sia temiss offer yg best2, ko kastau sia aa... itu yg no 3 market price rm399 skrg. tp sia mcm suka yg no 1 tu sbb 21x optical zoom! hehehe..

      Delete
  8. DSLR berat mau diangkat kan. Bagus juga bili yg baru ni (APA ADA WIFI?!!! WTF!)

    ReplyDelete
  9. apa kegunaan itu wifi sis?? sy pun kebaruan dgn function dia tu.. hehe

    ReplyDelete
  10. waa im still using my old kodak camera that my sis gave me 3 Christmases ago..hihi....really want dslr but no budget oh..

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p