Thursday, November 29, 2012

Developing interests : Baking & Sewing

As you know, I have been busy with my baking for the past 2-3 weeks. Every weekend, I'll be baking at least 1 recipe.  So yeah.. I have successfully (berjaya la juga kan!) baked Choc Fondant Lava Cake, Cream Puff and Choc Chip Cookies

One that failed was Hokkaido Chiffon Cake. Nevermind. Will try again. :)


Being me, it is such a big step! Hahaha... My mom and hubby are so surprise yet happy at the same time. I am having so much fun that I wanted so much to complete my  baking utensils. Hah!!

I must thanks to Stella for her Choc Fondant Lava Cake that has melted my heart to finally bake! hihihihi... Betul ni Stel!! :D

This morning, I found myself google-ing sewing machine for beginner!! Huh?? 

Brother LS 2160 @ RM649
Just nice for beginner

I didn't managed to get my MIL and late SIL to teach me to sew when I stayed with them few years back. Rugi pula kan.. Siok tgk dorang jahit baju sendiri & alter baju sendiri.. 

To be honest, I do have the interest to be able to bake and sewing since young. I loves cookies and I always wanted to try out sewing my own baju kurung. Currently, I love to see those lovely tote bags out there! Macam senang ja buat kan?

Credit to : Sewing Summit

I thought of enrolling myself into sewing class before. Tapi, itu la.. mau juga ada kawan! Hmmm... Besides, no extra budget for the class tho!

If you don't act to develop your interest.. nothing gonna happens and you won't know if you can do it or not. Betul ka tidak? 

So now.. I know that I can bake! hahaha.. Sewing? jahit tangan mmg boleh la.. sewing with machine? I need to have a sewing machine then only I can learn to operate the machine. Right? Wrong?

Sewing machine in the buying-wish-list pula... *$.$*

15 comments:

  1. Bagus tu minat ko..Just..Terus kan...Kami ada mesin jahit juga, tapi yang dulu2 punya la pakai kaki tu...Kan mama saya pandai menjahit..Ko tau yang Baju putih untuk "penguatan" tu, mama saya yang jahit...Tapi skrg tidak sudah dia manjahit...Saya klu setakat baju koyak atau seluar koyak..boleh juga guna mesin untuk menjahit...heheh..tapi klu bab mau memotong kain kurang mahir lah.. My SIL pun suka manjahit nie..Dia pandai jahit baju budak yang simple2 saja...Hmm...nanti saya blog out... Mana tau ko berminat..hahhah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ka? nda brp jelas sdh ba mata mama ko skrg. tu la nda menjahit sdh. uii.. kasi blog la baju budak simple2.. :)

      Delete
    2. Bah..nanti saya bloh..mau ambil gmbr lagi...tapi betul2 simple lah..heheh

      Delete
  2. Nice yang bag2 tu Just..Mahal juga tu kelas dia klu mau menjahit bahagian bag..Dia ada ketegori bah tu..Di bawah Opis c Gee..ada tu kelas menjahit..Sikit lagi saya mau pi daftar..Tapi mcm ko juga lah...Teda kawan nie...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bnyk ba tu beg2 mcm tu skrg. design kain pun cantik2.. kalau tgk, mcm senang ja mau jahit. tp kalau teda mesin, mcmana mau jahit kan. mahal ka? hmm..

      Delete
    2. Hmmm..Mau ribu juga...Klu ko ikut kelas drg kasi free mesin jahit lah... Kira beli juga tu kan..tapi beza nya..ko ikut kelas dan drg akan ajar ko..tu yang best tu...

      Delete
  3. Replies
    1. hahahah.. ntah2 hangat2 taie ayam! hahahaha

      Delete
  4. nah kan betul2 mau jadi wanita suda ko just..he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahah... belum terlambat ba mau jadi wanita yg sewanita-wanitanya kan beaty! kikikiki

      Delete
  5. hahahha sa boleh pakai sewing machine sis, but pandai pakai ja la... pasang benang and everything tak tahu. haha dan l;agi satu. me too. sy suka masak dan menjahit tp ntah bila boleh buat smeua tu huhu

    ReplyDelete
  6. Cantiknya produk ni..buat sendiri memang berbaloi..hehesalam perkenalan dari sy founder pondok kecil...

    ReplyDelete
  7. Hai just,

    Bagus betul ko punya hobi ni, boleh develope lagi palan-palan.. all the best kio.

    ReplyDelete
  8. I am happy you were inspired by me haha.. Keep it up moi :)

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p