Friday, November 30, 2012

Pernah dapat offer dari MAS Airlines!



Sape tak kenal Adam Mukhriz?? Heheheheh..

Suke tgk Am pakai uniform pilot dia dalam citer Adam dan Hawa. Hensem & smart ok!! hihihihi...

Ntah kenapa I boleh relate uniform pilot Am tu ngan MAS Airlines. Macam la MAS je ada pilot! Hahahaha...

Kalau cakap pasal MAS Airlines kan, automatic I akan terbayang uniform pramugari MAS juga. 

Pernah juga zaman sekolah dulu ada cita-cita nak jadi pramugari! Hahahaah... tak perasan diri bukannya tinggi mana pun! Huhuhu..

Percaya tak I hampir dapat pakai uniform MAS tu??? 

Kesahnya after graduate 10thn lps, MAS ada publish job ads utk post Ticketing Officer. So, I dengan 3 lagi org kawan I sebok la nak test power!


Yang datang interview, tak payah ckp la... beratur panjang!! Ada yg dtg dari kampung rasanya sbb parent pun dtg sekali temankan anak nak interview. Dressing tak payah ckp la. Mmg melaram ala2 corporate ok!  Yg pakai kebaya pun ada jg. Tiba-tiba rasa tak konfiden sbb dressing ala kadar je. Make up pun mau tak mau! Huhuhuu..

Time queue tu, ada sorang yg in-charge check documents. Kalau tak lengkap, reject! Dasyat! Ramai yg tak bw Cover Letter. So, org tu bagi kertas A4 suruh kita tulis on the spot. Tulis cincai je! Asal ada. Heheheeh..

Siap ada 2-3x filter pula tau before di-interview. Tak ingat la part filter tu. Takde konfiden sgt pun. Just suke-suki je. Pastu ada briefing pula psl keje kat MAS ni. Masa tu gaji basic dia RM900 je. Pastu ada elaun dobi RM80 ke. Then kena training 3bln kat Kelana Jaya before start keja. Yg paling takut sbb ada kontrak selama 3 thn dgn MAS. Kalau diberhentikan atau resign dalam masa 3 thn tu, kena bayar penalti RM15,000 kat MAS!! Omaigod!!

Few weeks ke months ek.. tak ingat la.. I dpt call mengatakan permohonan I berjaya!!! Time tu sgt gembira!! Tak percaya pun ada! Dalam beratus2 yg dtg (serius mmg ramai yg dtg time interview tu), I terpilih????? Mcm mimpi ok! 

Ok ok.. mmg la jawatan biasa2 je... bkn CEO ke ape ke kan.. tp after all the filter process, I still rasa bkn senang nak dpt offer masuk MAS kecuali ada org dlm kot! So, mmg bangga pun ada. I layak ok!!

I kena buat medical check up kat panel clinic MAS. First time la I buat breast check up time tu. Eee.. malu sbb doc lelaki!!

Tp masa tu I masih tak sure nak terima ke tak offer tu. I call mak, anty, cousin yg keje MAS nak minta pendapat diorang. Banyak yg I fikir masa tu.

At the end, I tak pegi pun melapor diri pada hari yg sepatutnya! 

Time tu fikir... I think I bleh dpt better offer with my degree. 3 thn kontrak tu mcm lama sgt. Anything can happen kan. 1 thn mengganggur baru tau betapa susahnya nak cari keje kat KL ni even you're a degree holder! Org tak pandang sgt pun pada cert degree you tu!!

Pernah jg terlintas di fikiran, kalau I terima offer tu mesti I bkn mcm I yg skrg. Kenapa bleh fikir mcm tu ek??? Hmm.. ntah la.. tp surrounding kita akan sedikit sebanyak akan mengubah personaliti kita. Percaya atau tidak?

Anyway, nothing to be regret about. Life goes on. :)

Btw, it's already the last day of Nov!! Phewwww

16 comments:

  1. Ya betul tu just..sedikit sebanyak persekeliling kita banyak merubah kehidupan dan diri kita... Tak apa lah just..bukan rezeki... yang penting kita happy...Terus kan hidup..Yeahhh...

    ReplyDelete
  2. Hehehe...so hikmah d sebalik kejadian kalau ko pergi MAS tu x mungkin dpt sama laki ko skarang.... (^__^)

    ReplyDelete
  3. heeh, kalu tidak ko terkenal as Stewardess blogger. yaiii haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yayyy... ticketing officer blogger ada la! hahaha

      Delete
  4. keadaan sekeliling banyak memberi impak kepada sa sis just.hehe... hebat sis boleh layak masuk MAS tu. :) tp kan tunang sy pun dapt offer pramugara masa dia kerja kat MAS dulu, tpi dia xterima sebab sama dengan sis. kontrak tu dia xmau. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. steward owh!! kalau bkn psl tu kontrak sy rasa sy mau jg daa try! hihihhi

      Delete
  5. uiyooo.. Betul bah Just. Aiseh maybe skrg lain suda pangkat ko tu kalau di MAS..hehe.. Tapi there's a reason behind everything ba kan Just. I was once feel the same :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah2 dpt try jd stewardess kan. hihihihi... cua ko blog out? hihihih

      Delete
  6. woweeee... kalu ko accept mangkali skrg pangkat yg tinggi2 suda ko moy..ha31
    Tapi nda pa, bukan rezeki ba kan moy.. org bilang things happened for reason.. Life must goes on :DD

    P/S: Abg sia pernah kasi offer kerja di company tempat dia kerja (Sabah based) tapi due 'certain' halangan, sia x buli terima.. Menyesal? Paling menyesal sbb kalu tidak skrg sia di Sabah suda tinggal.. haizzzzz..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujan emas d negeri org, hujan batu di negeri sendiri.. lg bagus di negeri sendiri ba kan moy! Sia sgt fhm! hihihihi.. :D

      Delete
  7. Wah..betul bah, just...:) Semua yg berlaku ada hikmahnya kan. Walau apa pun terjadi, just tetap 'Just' yang kami kenal bah, kan..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheheh... yaa.. me is Just.. Just is me! hihihihi

      Delete
  8. Hi just,

    Same here, time study dulu dpt tawaran di UIA untuk undang2 (lawyer)course. I didn't go because already enroll 1/2 years in college that time, lagipun sudah bayar yuran separuh..so x pergi.Sencond one, got work at Tenaga Nasional Berhad di Jln Klang Lama, kerani sajalah.. tapi entah kenapa 2 hari ja saya pigi pastu macam rasa boring kerja di sana lagipun susah transport terus sia quit. Astaga after that baru realise, kalaulah stick kerja si TNB memang banyak benefitnya kan.

    Well, I guess, Allah has diffrent plan for us. No regret, but sometime macam kau jugalah..tertanya2 "IF" we this and this what will be our life sekarang..:-D

    ReplyDelete

You're 'bout to corner... ;p