Monday, November 19, 2012

Rash vs Potty Training

My daughter has been suffering with RASH for the past one week and they are at the private area!! 

Of coz it happened before. We used to apply Drapolene Cream (you know the pink tube rite?) to treat the rash before they 'disappeared' in few days. However this round, it didn't work!! *sigh*

We've tried to change diapers frequently. We even changed diaper brand. Apply flour. Still none of them working! Ryanna tends to take off her diaper even it is still usable. Only pee once! She prefers half-naked! O.+

For the past two days, I asked my mom to apply ONLY the Pure Marine Collagen (PMC) on the affected area and surprisingly it is getting better. The reddish becomes pinkish and the area affected getting smaller. Yipeee...

Thanks PMC! Banyak tau kebaikan PMC ni! Hihihih...

Btw, one more tips for rash at the private part.. apply cooking oil on the affected area. The rational is  oil and water is not mixable. So, the wet nappy/pampers will not worsen the affected area. This tip really work! :D

And at the same time, we thought it is the perfect time for Ryanna's potty training. So, we leave her half-naked for easy training. Hahahah..

For the whole day on last Saturday, we've been keep asking her if she wanna pee and we will get her to sit at the potty. She will sit but not really pee and ended up pee everywhere!! *slap forehead* At nite, she surprised us by taking off her pant and pee at the potty! She made it twice!!! Yeahhh!!

Yesterday, we did the same thing. She missed few times in the morning and did very well at nite. Mom and I were watching tv at mom's bedroom when Ryanna suddenly came in and passed her potty. She has just pee!! Good job girl! 

Dgn bangga nya sbb dah pass potty training!!

Before she went to bed last nite, we have put on diaper for her. Without realising that she took off her pant, santut and diaper before pee at the potty!! Yeahhh... Ryanna passes her potty training in just 2 days!! *clap hands*

I remember Rayyan also passed his potty training easily when he was about Ryanna's age. *wink*

Jimat la kos pampers lepas ni! Heheheh...

Btw, will need to buy one more different-colour potty for Ryanna coz the green one belongs to Rayyan (bilang c Rayyan). Adehhh... Berebut la pulak anak-anak ni!

24 comments:

  1. hehe....senanglah lepas nie... Jimat sgt2 kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. ye ye.. lps ni pakai pampers time tdo petang and mlm jer.. :)

      Delete
  2. bagus2....lepas ni jimat beli pampers...hehe

    ReplyDelete
  3. Kalau kamu jalan2 mcmmn?pergi makan angin?kena bawa juga tu tampui?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau jalan2 or mkn angin still pakai pampers. kecuali dlm hotel.. kasi kencing dlm toilet la.. :)

      Delete
  4. Cantik nya selendang kau moi... Hihihi....

    And congrats la baby suda pandai pakai potty.. I thinking to start my little boy soon too.. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dpt tu selendang time Avon Walk tu ari.. :)

      Mau ada kerajinan jg mau potty training ni. :)

      Delete
  5. dulu sy pn guna drapolene n mmg bkesan..hehe..
    tp adei,malu la pula sy ni..Fredo yg 2y7m masi pakai pampes/CD. sy byk kali ajar ba kencing dlm potty..beli potty yg kiut2 tp dia blm ready kali..
    mesti mau pakai pampes/CD jg..if not nti ti nangis2 tu meraung-raung minta pakai..adei...sabar ja la...
    tp kdg2 pandai juga p tandas pastu kencing sndri klu yg dekat2 mau mandi sbb teda pampes suda kn..confused eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu time c rayyan, sia kasi beli potty kiut jg tp dia nda mau. last2 beli tampui.. naa. baru la ok. cua ko beli tampui yg standard pnya ja. heheheh... buli sdh ba train tu moy cuma mau rajin la. every 15min tnya or kasi duduk dia d tampui spy dia biasa. :)

      Delete
  6. Nah..bagus lah dia sdh pandai kencing di tampui..klu merata2 susah tu mau lap lagi kan..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya ba.. itu la sy bilang misti mau ada kerajinan mau train anak2 ber-tampui. kalau malas, mmg pampers la tp sampai bila kan.. hahahah

      Delete
  7. Wow siok nya sudah pass potty training ini si kecik sia pass potty training for #2 saja sbb dia geli tuh tai sana pampers dia so dia pigi sendiri mau do her #2 TAPI pee pee sia tia tau mcm mana mau ajar dia nih and tried once pee pee everywhere around the house sigh....btw, for good pampers brand try using mamypoko its definately the best no more rash tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg confirm la pee everywhere for starting. mau tahan hati saja time mula2 tu. btw, mmg pakai mamypoko pun all this while. ntah napa rash teruk kali ni.

      Delete
  8. Sa tdk ingat mcm mn sa buat potty training untuk anak sa yg first and second but yang last one takut potty!! *nasib tidak pingsan*

    LOL for part yang save pampers tu. Betul ckp ko sis, next time nda paya bili suda pampers! Jimat! Yeahhh...!

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu c rayyan kan sis, sia kasi beli potty yg kiut. tp dia nda mau duduk sana. trus sia kasi beli tu tampui. baru dia mau duduk. heheheh... buat masa ni msh lg la beli pampers utk time dia tdur. hehehe.. tp still jimat la! hehehe

      Delete
  9. *high five dan sentiki* sama c Ryanna hehe ^^ bah bagus betul ni PMC ni..mcm mau try pula hehe..mau diminum ka tu sis? apa la rasa? haha bnyak tnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. ya utk diminum (campur dlm minuman manis) or dimkn gitu ja and utk buat masker. :) rasa dia tawar sbb teda campur madu. itu la advise campur dlm oren ka sirap ka.. buli campur madu tp kalau campur madu nda buli bikin masker la pula. so, tepksa la telan mcm tu ja. lama2 sinang sdh mau telan. hahahah..

      Delete
  10. Pndai dia..sekejap ja terus pandai da ni.. btw.. hebat pula PMC tu kan.. mau recommend ma ibu2 di luar sana la ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya! yg siok tu kan.. cepat2 dia buka seluar dia sambil jln p duduk d tampui! hehehe.. ngam.. kasi recommend! :D

      Delete
  11. You have a pandai and cute little daughter :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Rose.. and thanks for the dropped by too.. :)

      Delete
  12. salam Just..

    Adui punyalah lama sia nda pi membaca blog hehe. Besar sudah si lily oo kan. Dian dulu pun lama juga dia pakai pampers. Sampai dia masuk preschool pun dia pakai lagi. Tapi dia pandai malu maybe sebab kawan-kawan semua pi toilet di sekolah so dia sendiri2 saja tu pandai nda mau pakai pampers. Cuma time tu dia terus pi toilet, tiada juga dia pi pee di tampoi hehe. Btw sia ada beli tampoi cute lah dulu..nda kena guna langsung bei...tersimpan ja di stor.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sibuk ba gia kau. lgpun sinang update d fb kan. ofis sia kena blok ba fb. huhuhu.. Owh c Dian dulu msh bepampers msk pre-school ka pula? hahaha.. mmg kes malu la tu. heheheh.. sy ada satu tampoi cute pun msk stor. huhuuh

      Delete

You're 'bout to corner... ;p