Friday, May 13, 2016

Dusun Tatana of Kuala Penyu

Before this... every time others ask me whether I'm a Chinese or do I have Chinese mixed blood, I will confidently answer NO. But, my colleagues keep on wondering why I celebrate CNY. 


In case you are not aware, my mom is a Dusun Tatana from Kuala Penyu and my dad is a Dusun from Tenom (I thought he is a Murut.. kekeke). Since I'm more to my mom's side, so I proudly introduce myself as Dusun Tatana's sumandak. (sumandak la mengkali.. haha!) Even in wikipedia stated that CNY is commonly celebrate by the Dusun Tatana.Thanks to the Survivor first Season aired in 2000 which took place in Pulau Tiga, Kuala Penyu. Famous terus my mom's kampung! The pulau is also famous for its therapeutic natural volcanic mud. Nowadays, the pulau is name after the tv show, "Survivor Island". Sad to say, I have never been to the island. Huhuhu...


Sekitar tahun 1736 sebuah kapal dagang Cina jenis "Wang kang" telah bertolak dari Brunei memasuki Wilayah Klias melalui laluan sungai ,pada masa ini wujud perdagangan antara Brunei dengan Dinasti Ching(Qing)1644-1914,kapal dagang ini membawa daging manis kering ,peralatan memasak dan sutera.Serang kapal tersebut digelar Si Lasak setelah wujudnya dahagi pada kapal tersebut, telah membuat keputusan untuk berlabuh di sekitar sungai Klias.Pada masa tersebut kapal dagang ini dengan awak-awaknya sekitar 100 orang lengkap bersenjata bagi pertahanan dari serangan lanun ,adakalanya mereka ini juga melakukan kegiatan lanun sekiranya perlu.Si Lasak setelah mendarat di Bundu telah berkawin dengan anak kepada Ketua kampung tersebut dan membuka sebuah ladang lada hitam,hasil tuaiannya diperdagangkan kembali dengan pedagang Cina yang membawa pakaian ,peralatan memasak,teh,halia dan barangan kosmetik. Si Lasak diiktiraf sebagai ketua kepada suku Dusun dan dianugerahkan darjat daripada Sultan Brunei dengan gelaran Orang Kaya.

Asal usul Dusun Tatana peranakan Cina

Berdasarkan laporan British North Borneo Herald 1 Haribulan Jun 1886, terdapat satu komuniti di Wilayah Bundu ini yang berketurunan Cina dan telah berkahwin dengan suku lain iaitu Bisayah,Dusun dan Brunei mereka ini akhirnya dikenali sebagai Dusun Tatana,sesetengah rumah mereka masih terdapat balai pemujaan ,patung dewa dan gambar semangat,mereka juga masih mempunyai rambut yang bertocang walaupun telah meninggalkan ajaran konfusius dan menggelar diri mereka sebagai orang asal.Kebanyakan mereka tidak lagi fasih berbahasa Cina dan telah mengambil nama-nama tempatan dan gelaran yang telah diberikan oleh Sultan Brunei atau ketua adat Brunei.Laporan seterusnya turut menyatakan serangan pemburu kepala suku Murut dari sebuah gunung telah turun dan menyerang Bundu menyebabkan banyak komunitinya terbunuh.

Ketua Penyelidik Azlan Mohd Jaffar
rujukan: British North Borneo Herald 1886 sumber Arkib Negeri Sabah

Sira Lambung Tatana
Pic kredit : FB Dusun Tatana page

Hence, I'm a Chinese-mixed blood! Hahaha.. I should put on the Tatana's traditional costume in future... 

No comments:

Post a Comment

You're 'bout to corner... ;p